POGON DO MJESECA

Šef Amazona otkrio dijelove legendarnog Apolla 11

29.03.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Utemeljitelj Amazona Jeff Bezos objavio je na internetu da je locirao motore F-1 kojima je američka raketa Apollo 11 odvela prve ljude na Mjesec

Prema Bezosovom blogu, ostaci su uz pomoć naprednog sonarnog skeniranja otkriveni u Atlantskom oceanu na dubini od oko 4.300 metara. Američki milijarder, trgovac knjigama i ljubitelj svemira, najavio je da će ih pokušati izvući na površinu.

Apollo 11 je bio prva misija u kojoj su astronauti sletjeli na Mjesec 1969. godine. Motori F-1 pokretali su golemu raketu Saturn V koja je modul iznijela iz Zemljine atmosfere. Nakon što su potrošili gorivo, odvojili su se i pali u Atlantik.

Objavljujući svoje otkriće, Bezos je motore opisao kao suvremeno čudo koje je u sekundi trošilo 2.720 kg kerozina i tekućeg kisika te stvaralo pogon od 32 milijuna konjskih snaga.

'Imao sam pet godina kada sam pratio misiju Apolla 11 na televiziji, a nema sumnje da je to značajno pridonijelo mojoj strasti prema znanosti, inženjerstvu i istraživanjima', napisao je.


Bezos nije otkrio na kojoj se lokaciji motori nalaze.

'Trenutno ne znamo u kakvom bi stanju mogli biti motori. U ocean su udarili velikom brzinom, a potom su 40 godina proveli u slanoj vodi. S druge strane, izgrađeni su od kvalitetnog materijala, pa ćemo vidjeti.'

Nakon što njegov tim izvuče motore ili barem jedan od njih, Bezos će zatražiti dozvolu od NASA-e, koja je još uvijek njihov vlasnik, da ih izloži u Zrakoplovnom muzeju u svom rodnom Seattleu.

Ostali dijelovi misija Apollo, među kojima i modul Apolla 11, nalaze se u Smithsonian National Air and Space Museumu u Washingtonu.

Bezos je 2000. godine utemeljio privatnu tvrtku za istraživanje svemira Blue Origin koja radi na komercijalnim orbitalnim letovima.