DESET DANA ASTRONOMIJE

Daruvar po treći put postaje centar svemira

27.03.2012 u 12:09

Bionic
Reading

Ljude zasićene svakodnevicom i ovozemaljskim temama moglo bi zanimati da od ovog vikenda grad Daruvar ponovno živi u znaku '10 Dana Astronomije', znanstveno-popularnog festivala posvećenog svemirskim pitanjima, znanjima, teorijama i kontroverzama

Festival od 23. ožujka do 1. travnja nudi raznovrsne sadržaje i multilokacijske aktivnosti – od izložbe o povijesti čovjekovog istraživanja svemira, preko predavanja istaknutih domaćih znanstvenika, do organiziranog promatranja Sunca na glavnome gradskom trgu i opservacije noćnog neba (uz stručne sugestije članova daruvarskog astronomskog društva Kumova slama), ili pak likovnih radionica za mlađe naraštaje.

Radnim dijelom tjedna u Daruvaru će boraviti i niz poznatih znanstvenika poput, sad već zvijezde ovog festivala, akademika Vladimira Paara (predavanje: 'Svemirski upravljači naše klime'). Između ostalih, tu su i dr. Roman Brajša s Opservatorija Hvar ('Sunčeva aktivnost i njen utjecaj na Zemlju'), zatim voditelj zvjezdarnice Višnjan Korado Korlević koji će predstaviti projekt radioastronomske potrage za vanzemaljskim civilizacijama, te Dijana Dominis Prester, mlada znanstvenica s velikim međunarodnim iskustvom koja je radila u opservatorijima na nekoliko kontinenata, a prije nekoliko godina sudjelovala je u otkriću novog hladnog planeta izvan Sunčevog sustava (predavanje na temu: 'Koliko planeta postoji u Kumovoj slami').

Vrhunac festivala i njegov prelazak iz kozmičke u turističko-hedonističku dimenziju projektiran je za subotu: uz radionice o astrofotografiji i orijentaciji pomoću zvijezda, na rasporedu je turističko razgledavanje grada uz posjet dvorcu grofa Jankovića i Badelovim podrumima, odnosno kušaonici vina (zanimljivo je kakve će potom biti astrognostičke sposobnosti zvjezdoznanaca). Subotnja proslava postojanja Daruvara u galaksiji Kumova slama iznjedrit će još nekoliko događanja u rasponu od lekcija do rock koncerata, a u jednom trenutku večeri u gradu će biti isključena javna rasvjeta kako bi se mogao održati Sat za spas planeta Zemlje, a u sklopu njega i Star Party s teleskopima na glavnom trgu.