NIKAD VIĐENE SNIMKE

NASA-ina turneja Mjesecom od rođenja do danas

16.03.2012 u 12:57

Bionic
Reading

NASA je ovih dana objavila dva video filma u kojima koristi nove snimke satelita Lunar Reconnaissance Orbitera (LRO) kako bi predstavila suvremeni izgled Mjeseca te njegovu povijest od stvaranja do današnjih dana

U prvom filmu se iz blizine u visokoj rezoluciji prikazuje Mjesečeva površina i glavne formacije na njoj - krateri, planine te čak oprema koja je ondje ostala nakon misija Apollo.

Putovanje Mjesecom uključuje i posjete brojnim poznatim lokacijama kao što su Tychov krater, Jacksonov krater, Compton-Belkovichev vulkan i More vedrine.

U drugom filmu na temelju snimaka LRO-a prikazana je animirana povijest Mjeseca od njegova nastanka prije 4,5 milijarde godina do danas.

Oba filma napravio je LRO-ov tim kako bi obilježio 1.000 dana letjelice u Mjesečevoj orbiti. LRO je lansiran 18. lipnja 2009. iz Cape Canaverala na Floridi.

Znanstvenici smatraju da je Mjesec nastao kada je veliko svemirsko tijelo udarilo u Zemlju i odvalilo dio našeg planeta. Udar je bio toliko snažan da su se stijene rastopile pa je Mjesec u svojim ranim danima bio vruć. S vremenom se magma ohladila i stvorila koru. No negdje u razdoblju u prošlosti između 4,5 i 4,3 milijarde godina u Mjesec je u području južnog pola udarilo golemo tijelo i stvorilo Aitkenov bazen. Ovaj udar izazvao je mjestimično pucanje Mjesečeve površine i istjecanje magme. S vremenom, Mjesec se ohladio pa su vulkanske aktivnosti prestale, a udari asteroida postajali su sve rjeđi. Danas je to pusto, negostoljubivo i naizgled dosadno mjesto, no njegova površina puna ožiljaka još uvijek svjedoči o dinamičnoj povijesti.