SLUČAJNOST ILI TREND

Otkud nagli porast broja tumora mozga kod djece?

16.03.2012 u 14:50

Bionic
Reading

U prva dva mjeseca ove godine u Hrvatskoj je zabilježen nagli porast broja slučajeva djece s tumorom na mozgu - operirali smo ih čak 10 - međutim, treba pričekati nekoliko mjeseci da se vidi je li riječ o trendu ili je to samo slučajnost, rekao je dr. Miroslav Gjurašin, neurokirurg u Klaićevoj bolnici u Zagrebu

U Hrvatskoj se, kaže Gjurašin, svakih osam dana otkrije jedan novi slučaj tumora mozga kod djece. Od čvrstih tumora on je najčešći tumor u populaciji do 18 godina. Češća je jedino leukemija. No kod odraslih je ipak 10 puta učestaliji. Ukupno godišnje od raka kod nas oboli između 140 i 150 djece: 40-ak slučajeva otpada na tumore mozga, a ostali na sve druge dijelove tijela. Postoci oboljelih jako se razlikuju od zemlje do zemlje pa statistike nisu usporedive.

Teško izlječiv, ali ipak izlječiv!

Zagrebački neurokirurg kaže da se većina djece s malignim tumorom godinama liječi i bori i to tako da se zloćudna bolest na kraju najčešće pretvori u kroničnu.

'Mali broj djece uspije sasvim ozdraviti, no izlječenje je ipak moguće, pa treba nastojati i ustrajati. U zadnje vrijeme zahvaljujući razvoju neuroznanosti i drugim istraživanjima mozga postignut je značajan napredak u liječenju. Imamo bolje onkološke lijekove za kemoterapiju, a zračenje je postalo preciznije pa je stopa preživljavanja i izlječenja znatno veća. Prije su svi oboljeli umirali, dok danas ipak ima djece koja se izliječe i dalje žive. Stoga se itekako ima smisla liječiti', naglasio je.

Koji su simptomi bolesti?

Kao i kod većine tumora, bolest je važno prepoznati na vrijeme.

'Svi koji su u sustavu zbrinjavanja djece, od pedijatara do školske medicine i kliničkih pedijatarskih ambulanti, trebaju biti na oprezu i pravovremeno posumnjati te uputiti dijete na mjesto gdje se bolest može isključiti ili potvrditi. To su ustanove koje moraju imati anesteziologa i magnetsku rezonancu, drugim riječima vrlo malo ustanova u Hrvatskoj. Naša bolnica je referentni centar za ovu bolest', rekao je dr. Gjurašin i objasnio kako roditelji mogu prepoznati simptome.

'Simptomi postaju sumnjivi ako traju dulje od dva tjedna. Preduge glavobolje, ako dijete drži glavu ukrivo dulje od dva tjedna, poremećaj hoda, koji će roditelji prvi primijetiti, povraćanje ako u pitanju nije viroza ili neka druga manje ozbiljna bolest, naročito ako dijete povraća u mlazu ujutro nakon buđenja i prije obroka, ako mu oči počnu plesati, odnosno ako dobije tzv. dvoslike, ako im se tresu ruke ili noge, a u najtežim slučajevima dijete može čak prestati hodati, treba svakako otići na pregled.

Ako postoji sumnja, dijete treba uputiti neuropedijatru koji je vičan pregledu neurološkog statusa djeteta pa i kod male djece može razlučiti je li ponašanje ruku i nogu u okvirima normale ili se zbiva nešto ozbiljnije.

Koji su uzroci?

'Uzroci tumora na mozgu su mnogostruki, odnosno multifaktorijalni - i genetika i okoliš', rekao je dr. Gjurašin i dodao: 'Kada bi se točno znalo što je uzrok, onda bi se bolest mogla spriječiti. Za sada nijedna ozbiljna znanstvena studija nije potvrdila da bi uzrok mogli biti mobiteli.'