SCENARIJ ARMAGEDONA

Kako će nuklearna bomba spasiti život na Zemlji?

14.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Dobro plasirana nuklearna eksplozija mogla bi čovječanstvo spasiti od udara asteroida, baš kao u znanstvenofantastičnim filmovima, pokazalo je novo istraživanje

Budući da su ljudi u posljednjim desetljećima postali svjesni prijetnje koju za život na Zemlji mogu predstavljati udari velikih tijela u naš planet, znanstvenici iz Laboratorija Los Alamos u Novom Meksiku odlučili su uz pomoć supersnažnog računala istražiti mogućnost da se od njih zaštitimo nuklearnom eksplozijom. U svom programu oni su svemirsko tijelo dugo 500 metara napali nuklearnom bombom snage jedne megatone, oko 50 puta jačom od one koja je bačena na Nagasaki u Japanu. Rezultati istraživanja ohrabruju.

'Ova eksplozija od jedne megatone uzdrmat će sve kamenje u asteroidu (većina asteroida građena je od mnoštva manjih stijena). U slučaju da putuje prema Zemlji značajno će umanjiti opasnost koju će na početku predstavljati', rekao je Bob Weaver iz Los Alamosa.

U 3D modelu koji pokreće 32.000 procesora superračunala Cielo eksplozija se odigrala na samoj površini asteroida. To znači da se bomba ne bi morala polagati pod njegovu površinu, što je opasan pothvat sličan onom u filmu 'Armagedon' iz 1998.

Weaver vjeruje da će se nuklearne bombe ispaliti samo u slučaju krajnje nužde ako do neumitnog sudara preostane još samo koji mjesec. Neki stručnjaci smatraju da bi bombardiranje asteroida moglo biti opasno jer bi nakon eksplozije na Zemlju moglo pasti mnogo manjih stijena umjesto jedne velike.

Za scenarije u kojima bi asteroid tek dugoročno predstavljao prijetnju znanstvenici imaju druga, manje radikalna rješenja. U jednom od njih na asteroid bi se mogla poslati sonda koja bi svojim gravitacijskim utjecajem kroz duže razdoblje od više mjeseci ili godina skrenula opasno tijelo s putanje prema sudaru. Tehnologija za ovakav pothvat već postoji. Više svemirskih agencija slalo je svoje letjelice do asteroida među kojima su poznatije NASA-ina sonda Dawn koja trenutno kruži oko asteroida Vesta i japanska Hayabusa koja je prikupila uzorke s Itokawe i vratila ih na Zemlju radi analize.

Sonda bi se također mogla jednostavno sudariti s asteroidom i sirovom silom ga skrenuti na manje opasnu putanju.

Rasprave o skretanju asteroida nisu puka akademska čavrljanja. Naime, asteroidi su sastavni dio povijesti našeg planeta. Prije 65 milijuna godina udar jednog od njih s lica Zemlje je izbrisao cijelu populaciju dinosaura. Samo je pitanje vremena kada će neki od mnogo tisuća asteroida koji se kreću u Sunčevom sustavu udariti u naš planet.