Znanost AMBICIOZNI PLANOVI

Rusija će do 2030. ići na Mjesec, Mars, Veneru i Jupiter

Rusija namjerava poslati misije na Mjesec, Mars, Veneru i Jupiter, razviti novu raketu i do 2030. modernizirati svemirski sektor u krizi, piše u utorak dnevnik Komersant navodeći ambicioznu strategiju ruske svemirske agencije Roskosmosa

'Roskosmos ne odustaje od istraživanja drugih planeta i predviđa niz misija radi produbljenih robotskih istraživanja Mjeseca (koja bi uključivala donošenje uzoraka tla na Zemlju) te Venere i Jupitera', piše Komersant pozivajući se na svemirsku strategiju Roskosmosa.

Prema dokumentu koji je predan vladi prošlog tjedna, Roskosmos do 2030. namjerava izvesti 'nadlijetanje Mjeseca s ljudskom posadom nakon čega bi na njegovu površinu poslao kozmonaute i potom ih vratio na Zemlju', dodaje se u dnevniku.

'Osim toga, Roskosmos u suradnji sa stranim partnerima namjerava na Marsu razmjestiti mrežu trajnih znanstvenih postaja', ističe Kommersant.

Ruska svemirska agencija planira izgraditi novu raketu Angara, svemirski brod za letove s astronautima i zamijeniti stare sovjetske tehnologije koje se trenutačno još koriste, a koje su prošle godine imale puno problema.

Kozmodrom Vostočni na ruskom Dalekom istoku trebao bi biti spreman za lansiranje satelita 2015. godine.

Rusija će do 2015. ulagati u nabavu strane tehnologije s ciljem modernizacije sektora, a onda bi se već 2020. okrenula prvenstveno ruskim komponentama.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još