NOVE EKSPLOZIJE

Danas nam stiže još jedna jaka solarna oluja!

12.03.2012 u 09:14

Bionic
Reading

Znanstvenici su na Suncu u subotu zabilježili još dva velika koronalna izbačaja mase koja bi danas trebala stići do Zemlje

Izbačaji su klasificirani u drugu najsnažniju kategoriju, M. U rangiranju solarnih baklji prema snazi stručnjaci za svemirsku meteorologiju koriste pet kategorija – A, B, C, M i X. Erupcije u kategoriji X su najsnažnije. Dvije ranije eksplozije koje su se dogodile 6. ožujka bile su svrstane u tu kategoriju. Subotnji izbačaji predstavljaju nastavak niza snažnih erupcija u području Sunca koje se naziva AR1429 i koje je prošli tjedan bilo vrlo aktivno.

NASA-ini znanstvenici upozoravaju da bi nabijene čestice plazme koje bi danas trebale stići do Zemlje mogle izazvati smetnje u komunikacijama te čak prekinuti sustave opskrbe električnom energijom. One će također izazvati prekrasne aurore kakve su se mogle vidjeti posljednjih dana.

Koronalno izbacivanje mase povezano je s ostalim Sunčevim aktivnostima, a najviše sa Sunčevim bakljama. Većina ih dolazi iz aktivnih područja Sunčeve površine, ispunjenih pjegama, za vrijeme Sunčevih maksimuma. Ono oslobađa goleme količine materije i elektromagnetskog zračenja u prostor iznad Sunčeve površine, u koronu ili u svemir. Izbačena masa je plazma koja se sastoji od elektrona i protona, ali može sadržati i manje količine težih elemenata kao što su helij, kisik ili čak željezo.

U svojem 11-godišnjem ciklusu Sunce bi trebalo dosegnuti maksimum aktivnosti u 2013. godini.