PJEŠČANI VRAGOVI

Što je 'bijela zmija' snimljena na Marsu?

09.03.2012 u 09:28

Bionic
Reading

NASA-ina letjelica Mars Reconnaissance Orbiter na Crvenom je planetu nedavno snimila neobične zmijolike 'dimne signale'

Budući da orbiter, baš kao ni sve druge letjelice i roveri, do sada na Marsu nije zabilježio nikakvu domorodačku ni stranu civilizaciju, odnosno ni marsovske 'indijance' ni vanzemaljce, jasno je da je riječ o prirodnoj pojavi koju astronomi zovu 'pješčani vragovi'.

Ove svijetle perjanice stvaraju zračni vrtlozi koji se pokreću kada se topao zrak tijekom inače mirnih dana uzdiže s površine i podiže prašinu s tla. Kako Mars ima manju gravitaciju od Zemljine, prašina se diže na prilično velike visine koje se mjere u kilometrima.

Pješčane vragove prvi put je na Crvenom planetu 1997. snimio NASA-in rover Pathfinder, a znanstvenici pretpostavljaju da su slični zračni virovi očistili prašinu sa solarnih ploča rovera Spirit i Opportunity.

Gore predstavljeni vrag snimljen je 16. veljače na sjevernoj polutki Marsa, u području koje je poznato kao Amazonis Planitia. Prema NASA-inom izvješću, njezin sinusoidni oblik uzrokovao je zapadni povjetarac. Fotografija je snimljena u trenutku kada se Mars nalazi na najvećoj udaljenosti od Sunca. Baš kao i na Zemlji, vjetrove na susjednom planetu pokreće Sunce. Iako su oni u ovom dijelu sezone nešto slabiji, vragovi ipak nisu rijetkost.

Snimku visoke rezolucije napravila je kamera sustava High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE). HiRISE je jedan od ukupno šest instrumenata kojima je opremljen orbiter.