NASA-IN 3D FILM

Pogledajte odvajanje sante 15 puta veće od Manhattana

01.03.2012 u 14:15

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija objavila je 3D film snimljen krajem prošle godine na kojem je po prvi put zabilježeno pucanje golemog antarktičkog glečera te nastajanje kanjona i enormne sante leda

Glečer Pine Island na zapadu ledenog kontinenta trenutno se lomi i rađa santu koja će biti čak 15 puta veća od Manhattana. Podatke na temelju kojih je napravljen video prikupila su dva uređaja - Digital Mapping System, kamera s preciznog geolokacijom i Airborne Topographic Mapper, laserski visinomjer koji mjeri promjene u visini leda. Oba instrumenta bila su postavljena na zrakoplovu DC-8 koji je nadlijetao glečer u listopadu 2011. Pukotina u Pine Islandu, jednom od najbržih glečera na Antarktici, proteže se u duljini od oko 30 kilometara, široka je oko 60 metara, a duboka oko 45.

Satelitske snimke pokazale su da je pukotina vidljiva i iz svemira te da i dalje raste. Unatoč impresivnim dimenzijama, santa koja se odvaja malena je u usporedbi s glečerom čiji prednji plutajući dio ima površinu od 2.300 četvornih kilometara, a debljinu oko 500 metara.

Otapanje i ubrzavanje ovog i okolnih antarktičkih ledenjaka odgovorno je za sedam posto porasta globalnih razina mora u proteklih nekoliko godina.

Glečeri su zapravo spore rijeke leda koje odvode zaleđenu vodu iz unutrašnjosti kontinenta do oceana. Kada se njihovo kretanje ubrza, razine mora se podižu baš kao što raste razina pića u čaši kada se u njega ubace kocke leda.

Znanstvenici smatraju da pucanje ledenjaka nije posljedica klimatskih promjena, već cikličkog procesa.