Znanost POUKA S ALJASKE

Što napraviti kada grizli nasrne na vas?

  • Autor: NJD
  • 1.3.2012 12:40:37
  • 1.3.2012 10:51:04

Što učiniti kada se prema vama u brzom trku zaleti zastrašujući grizli od četvrt tone – dati se u bijeg ili ostati na mjestu i držati fige u džepu

Ako ste se odlučili za ovo drugo, pogodili ste. S ovom dilemom 2010. suočila se skupina turista koja je posjetila Nacionalni park Katmai na Aljasci. Njihovo video svjedočanstvo nevjerojatnog bliskog susreta ovaj je tjedan postalo pravi hit na YouTubeu.

Larry Griffith i njegovi prijatelji planirali su s pristojne udaljenosti promatrati život medvjeda u prirodnom okruženju, međutim, jedna od ovih opasnih zvijeri iznenada se zaletjela prema njima kako bi istražila njihove namjere.

'Mogao sam mu čuti i namirisati dah i vidjeti komadiće ribe na njegovim zubima', ispričao je Griffith. Medvjed je nekoliko puta obišao zaprepaštenu skupinu, dovoljno blizu da omiriše njihovu odjeću, a potom se vratio lovu na losose.

Za to vrijeme turisti su ostali nepomični u svojim kamperskim stolicama. Je li ih strah paralizirao? Ne potpuno, kažu, mada Griffith priznaje da od tada ima noćne more. Članovi ekipe zapravo su djelovali u skladu sa savjetima svojeg vodiča da ignoriraju blefirani napad medvjeda jer je vjerojatnost da oni završe nasiljem vrlo mala. Da su kojim slučajem odlučili dati petama vjetra, samo bi potaknuli zvijer da ih doživi kao mogući plijen. Konačno, čak i gladan medvjed može juriti brzinom od 50-ak kilometara na sat, a najveća ikad izmjerena brzina čovjeka je 44,72 kilometra na sat.

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još