Znanost ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

Američki domoroci bili su Europljani, a ne Indijanci

  • Autor: NJD
  • 29.2.2012 14:40:14
  • 29.2.2012 13:49:56

Arheolozi su na sjeveroistočnim obalama Amerike otkrili niz kamenih alata starih između 19.000 i 26.000 godina, jako sličnih onima koji su se izrađivali na području Europe, što ukazuje na mogućnost da su domoroci na tom kontinentu zapravo bili Europljani

U dosadašnjim istraživanjima znanstvenici su analizirali nalaze koji nisu bili stariji od 15.000 godina pa ih je vrlo malo vjerovalo u hipotezu da je čovjek migrirao u Sjevernu Ameriku još u vrijeme kamenog doba. Stoga je u stručnim krugovima prevladavala teorija prema kojoj su prvi američki doseljenici stigli iz Sibira, odnosno Azije.

Profesori Dennis Standford iz Instituta Smithsonian u Washingtonu i Bruce Bradley sa Sveučilišta Exeter vjeruju da su Europljani došli u Ameriku na samom vrhuncu ledenog doba preko zaleđenog Atlantskog oceana. Na tom putovanju dugom oko 2500 km hranili su se tuljanima, morskim pticama, izumrlom vrstom golemih pingvina i ribama. Moguće je da su tijekom putovanja koristili i čamce. Tu teoriju snažno podupire kameni nož koji je 1971. otkriven u Virginiji. Naime, nove analize pokazuju da je izrađen od francuskog kremena.

Sibirski doseljenici na američki su kontinent vjerojatno dolazili kroz znatno dulje razdoblje i u mnogo većim brojevima, tako da su s vremenom istisnuli ili asimilirali europska plemena. Nova teorija podudara se i s analizama DNA koje su pokazale da neka plemena američkih Indijanaca imaju europska, a ne azijska svojstva.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još