Znanost OTKRIVEN I U SUSJEDSTVU

Novi virus desetkuje europsku stoku

Europskim farmama u posljednje se vrijeme proširio novi virus koji uzrokuje ozbiljne deformacije i pomor mladunaca stoke – ovaca, koza i krava, javljaju stručnjaci

Virus je za sada identificiran na brojnim gospodarstvima uglavnom u sjevernim dijelovima kontinenta, u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji, Luksemburgu, Francuskoj i Velikoj Britaniji, ali i u susjednoj Italiji. Najviše slučajeva zabilježeno je u Njemačkoj - više od 700 - no budući da još uvijek ne postoji obveza njihova prijavljivanja, stručnjaci ističu da bi njihov broj mogao biti znatno veći. Bolest je prošli tjedan potvrđena na 74 farme u Engleskoj (pogledajte kartu dolje desno). Budući da one nisu uvozile stoku iz zaraženih područja, pretpostavlja se da su virus s kontinenta preko kanala prenijeli kukci.

Na nekim farmama smrtnost do 50 posto

Virus je nazvan Schmallenberg po mjestu u Njemačkoj u kojem su u studenome prošle godine izdvojeni njegovi prvi pozitivni uzorci. Zaražene krave pokazivale su relativno blage simptome – povišenu temperaturu i znakove groznice te pad proizvodnje mlijeka. No ako je životinja u vrijeme infekcije bila bređa, patogen je mogao uzrokovati teška oštećenja ploda. Bolest oštećuje kako moždano i živčano tkivo, tako i zglobove mladunčeta koje, ako i dođe živo na svijet, ne može dulje preživjeti. Na nekim dobrima zaraza je već toliko raširena da se svako treće janje rađa mrtvo ili teško oštećeno. Prema dosadašnjim spoznajama, virus uglavnom prenosi mušica Cullicoides spp. i krpelji koji se hrane krvlju životinja. Infekcije su se vjerojatno dogodile tijekom proteklog ljeta ili jeseni, a embriji koji su im bili izloženi počeli su se sada rađati.

Prvi slučajevi deformacija poput hidrocefalusa – kod kojeg su cijeli dijelovi mozga zamijenjeni vrećicama ispunjenim tekućinom - i skolioze – iskrivljene kralježnice - zabilježeni su još prije Božića. Najviše ih je do sada utvrđeno kod ovaca, no nije isključeno da će ih još više biti kod krava, jer formiranje njihova ploda traje dulje pa će prvi rezultati biti poznati tek za koji tjedan, kada u ožujku počne teljenje.

Thomas Mettenleiter, čelnik Instituta Friedrich Loeffler (FLI) u Njemačkoj, rekao je još u siječnju da stručnjaci pozorno prate pojavu virusa jer problem shvaćaju vrlo ozbiljno. 'Sada u nekim krdima ima čak 20 do 50 posto mladunaca s deformacijama, a većina ih se rađa mrtva', rekao je Mettenleiter.

Cjepiva još nema

Virus Schmallenberg potječe iz obitelji Bunyaviridaema i Orthobunya, a povezan je s virusima serogrupe Simbu. Do sada je bio identificiran samo u Australiji, Aziji i Africi, a stručnjaci nisu sigurni koliko je dugo prisutan u Europi. Jedini efikasan način zaštite je cijepljenje jer se bolest širi ubodom kukaca pa je životinje gotovo nemoguće drugačije zaštititi. No cjepivo još nije razvijeno, a procjenjuje se da će za taj posao trebati oko dvije godine.

International Animal Disease Monitoring
Karta distribucije slučajeva
Za sada je teško reći postoji li ikakva mogućnost da se virus prenese sa stoke na ljude, međutim European Center for Disease procjenjuje da se ljudi ne mogu zaraziti ni od žive oboljele životinje niti ako jedu njezino meso. Inače je poznato najmanje 30 virusa iz porodice Bunyaviridae koji su povezani s ljudskim bolestima, međutim oni uglavnom ovise o insektima i ne prenose se izravno.

U Hrvatskoj još nije zabilježen

Dr. Željko Čač, voditelj laboratorija za bjesnoću i opću virologiju na Hrvatskom veterinarskom institutu, kaže da u Hrvatskoj za sada nije potvrđen nijedan slučaj oboljenja.

'Do danas bolest kod nas nije zabilježena niti kod goveda niti kod ovaca', rekao je dr. Čač i dodao: 'Vjerojatnost da se prenese iz susjedne Italije postoji, no teško je prognozirati hoće li se i kada to dogoditi. Mi pratimo razvoj situacije i spremni smo - imamo laboratorije osposobljene za takve pretrage.'

Hrvatski je stručnjak potvrdio da bolest nije opasna za ljude. 'Ona je zajednička isključivo preživačima kao što su ovce, koze i krave. Za sada nije zabilježen nijedan slučaj kod ljudi. Hoće li virus mutirati tako da postane opasan za čovjeka, nemoguće je nagađati. Kod nas se ne radi na razvoju cjepiva, ali u Europi postoje referentni laboratoriji koji ga razvijaju. Za sada nismo dobili upute od Ministarstva poljoprivrede da se slučajevi trebaju prijavljivati, no preporučujemo uzgajivačima da nas obavijeste čim zabilježe neki slučaj deformacija kod jaradi, janjadi ili teladi', rekao je dr. Čač.

 

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još