TROSTRUKO PORAVNANJE

Spremite se za spektakl boja i tijela na nebu!

24.02.2012 u 14:39

Bionic
Reading

Ljubitelji svemira pogled gore na zapad! Ovih dana na nebu će se odigravati pravi spektakl – trostruko poravnanje Mjeseca, Venere i Jupitera

Tri nebeska tijela u subotu i nedjelju naći će se vrlo blizu, a cijeli događaj 26. i 27. veljače pratit će i svemirska kamera Slooh od dva sata i 30 minuta po GMT-u.

Tri nebeska tijela već su se u četvrtak u sumrak dobro vidjela na zapadnom horizontu, no pravi spektakl počinje večeras. Srp mladog Mjeseca svakog dana nalazit će se na drugom mjestu, najprije u subotu blizu Venere, potom u sredini između Venere i Jupitera, a zatim neposredno iznad Jupitera. U večernjim satima, nedugo nakon zalaska sunca zapadni horizont bit će obojan prekrasnim bojama. Budući da meteorolozi najavljuju lijepo i dosta toplo vrijeme, nemojte propustiti priliku.

Na karti dolje desno možete vidjeti položaj triju nebeskih tijela, a u NASA-inoj video prezentaciji priču o poravnanju.

Kliknite za uvećanje

Kada budete gledali poravnanje, obratite pozornost na Mjesečev srp. Ako pogledate samo malo iznad i ulijevo, vidjet ćete kako je ostatak mjeseca osvijetljen svjetlošću koja se odražava sa Zemlje. Dalekozorom ili malim teleskopom moći ćete čak vidjeti mora i kratere na tzv. 'tamnoj strani' Mjeseca.

Povrh svega, od 18,30 do 20 sati, ovih ćemo dana golim okom moći vidjeti i prolaske Međunarodne svemirske postaje i Kineske svemirske postaje koje će prividno prolaziti južno odnosno sjeverno od nebeskog trojca. Za promatranje vam nisu potrebna nikakva tehnička pomagala, no ako imate fotoaparat s teleobjektivom ili dalekozor, svakako ih usmjerite na zapad. Ako pak uspijete napraviti dobre fotografije, pošaljite nam ih mailom – objavit ćemo ih u ponedjeljak.