MUŠKA KONTRACEPCIJA

Kondome bi uskoro mogao zamijeniti ultrazvuk

30.01.2012 u 09:52

Bionic
Reading

Jedna doza ultrazvuka dovoljna je da zaustavi stvaranje sperme u testisima, pokazalo je nedavno istraživanje koje bi moglo biti važan korak prema novim oblicima muške kontracepcije

Rezultati studije predstavljene u časopisima Reproductive Biology i Endocrinology pokazuju da bi se ultrazvučnim valovima broj spermija mogao smanjiti do razina koje kod ljudi uzrokuju neplodnost.

Ova ideja prvi je put predstavljena još 70-ih, međutim, sada su stručnjaci sa Sveučilišta Sjeverna Karolina za svoje istraživanje dobili financijsku pomoć zaklade Bill & Melinda Gates Foundation.

Tim je utvrdio da 15-minutne doze ultrazvuka značajno smanjuju broj stanica koje stvaraju spermije. Nova metoda ima najveću učinkovitost kada se primijeni dva puta u razmaku od dva dana kroz toplu slanu vodu. Muškarci se obično smatraju neplodnima kada broj spermija padne ispod 15 milijuna po mililitru. Broj spermija kod štakora u eksperimentu je snižen na 10 milijuna po mililitru.

Voditelj istraživanja dr. James Tsuruta rekao je da će trebati provesti dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koliko dugo traje kontracepcijski efekt te je li njegova višekratna uporaba sigurna. Naime, stručnjaci tek moraju potvrditi da nova tehnika ne oštećuje testise i spermije te da je reverzibilna.