GOLEME ŽABE, BODLJIKAVE RIBE…

U džungli Surinama otkriveno 50-ak novih vrsta

26.01.2012 u 12:41

Bionic
Reading

Znanstvenici su tijekom nedavne ekspedicije u najmanjoj južnoameričkoj državi Surinamu otkrili 46 vrsta životinja koje bi mogle biti potpuno nove za znanost

Istraživanje u tropskim šumama vodila je organizacija Conservation International. U kolaboraciji u kojoj su sudjelovali znanstvenici, domoroci i studenti ukupno je pronađeno više od 1300 vrsta. Tim biologa sada provodi analizu da bi utvrdio koje su uistinu nove.

Među neobičnije svakako spadaju žaba Pac-Man koja svojim golemim ustima može progutati plijen gotovo jednako velik kao što je i ona sama – ptice, miševe i druge žabe; 'žaba kauboj', vodozemac s bijelim obrubom na nogama i svojevrsnim mamuzama na petama te oklopljeni som koji se svojim koštanim bodljama štiti od napada opasnih i golemih pirana.

Neobičnu nazubljenu ribu jedan je od vodiča ekspedicije zamalo pojeo. Nasreću, prije nego što je završio na tanjuru znanstvenici su shvatili da je som nova vrsta pa su ga preparirali za svoju kolekciju.

Trotjedna ekspedicija sastavni je dio projekta Rapid Assessment Program (RAP) koji se odvija već više od dva desetljeća.

Čelnik RAP-a, dr. Trond Larsen kaže da je dio Surinama u kojem su provedena istraživanja vrlo rijedak primjer netaknute prirode.

'Putujući u to područje letite stotinama kilometara i ne vidite nijednu cestu, samo nepreglednu šumu. To je jedno od posljednjih mjesta u svijetu u kojem se može pronaći takva divljina', rekao je Larsen, ističući da se istraživači obično koncentriraju na krajeve koji su već na rubu izumiranja.

'Mi ovu divljinu uzimamo zdravo za gotovo. Međutim, ako joj sada ne posvetimo pozornost, ni ona neće dugo potrajati', upozorio je.

Aktivisti Conservation Internationala nadaju se da bi se u tom dijelu Surinama mogao organizirati prirodni rezervat koji ne bi zaštitio samo rijetke životinje, već i domoroce koji ovise o lovu. Park bi također mogao postati zanimljiv za ekoturizam.