DREVNI DIVOVI

Otkrivena najstarija gnijezda dinosaura

25.01.2012 u 12:54

Bionic
Reading

Znanstvenici su u Južnoafričkoj Republici otkrili najstarija gnijezda dinosaura na istom lokalitetu na kojem je ranije pronađen najstariji embrij drevnih gmazova

Paleontolozi su na strmim obroncima u Nacionalnom parku Golden Gate Highlands pronašli deset gnijezda, a u svakom od njih po nekoliko jaja. Procjenjuje se da su ostaci stari oko 190 milijuna godina iz vremena rane jure te da pripadaju biljojedu Massospondylus carinatu, rođaku golemih dugovratih sauropoda kao što je bio diplodok čije je tijelo bilo dugo i do 25 metara.

Prema izviješću predstavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, nalazi su za stotinjak milijuna godina stariji od najstarijih koji su dosad pronađeni.

Stručnjaci smatraju da se drevni reptil u skupinama često vraćao u ovo gnjezdilište kako bi polagao jaja. Uz gnijezda su pronađeni i otisci stopala mladunaca koji pokazuju da su se oni u njima zadržavali sve dok im se težina ne bi udvostručila, što znači da su roditelji pokazivali određenu brigu o njima. Pretpostavlja se da bi u okolnim područjima moglo biti još mnogo sličnih ostataka.

'Premda su fosili dinosaura česti, o njihovoj reproduktivnoj biologiji, osobito ranih vrsta, znamo vrlo malo', rekao je David Evans, kustos za paleontologiju kralježnjaka u muzeju Royal Ontario i dodao:

'Ovaj fascinantan niz gnijezda starih 190 milijuna godina predstavlja prvi uvid u reprodukciju dinosaura u ranom stupnju njihove evolucijske povijesti i potvrda je strategije gniježđenja koja je inače poznata tek iz kasnijih nalaza.'