JOŠ UVIJEK NA DJELU

Hrvatica otkrila sjajan primjer evolucije u akciji

24.01.2012 u 09:27

Bionic
Reading

Tim znanstvenika pod vodstvom Hrvatice dr. Martine Bradić sa sveučilišta u New Yorku otkrio je zanimljiv primjer tzv. konvergentne evolucije na djelu – meksičku špiljsku ribu Astyanax mexicanus koja je u nekoliko neovisnih populacija, zbog života u mraku, izgubila vid i pigmentaciju

Stručnjaci su u svojoj studiji testirali DNA 11 populacija spiljske ribe s triju različitih geografskih lokaliteta te 10 populacija njihovih rođaka koje žive na površini kako bi shvatili evolucijsko podrijetlo njihovih međusobnih razlika.

Analiza genotipa pokazala je da je genska raznovrsnost u spiljskim populacijama puno manja nego u površinskim, vjerojatno zbog ograničenog prostora i izvora hrane. Očekivano, spiljske populacije u kojima je postojao najveći dotok riba s površine bile su najraznovrsnije. Rezultati su pokazali da postoji prilično velika migracija riba u oba smjera.

'Imali smo sreću da smo mogli koristiti A. mexicanus u svojevrsnom prirodnom eksperimentu u kojem je priroda za nas već odradila križanje i izolaciju populacija', rekao je prof. Richard Borowsky sa Sveučilišta u New Yorku.

Voditeljica studije dr. Martina Bradić istaknula je da se, unatoč međusobnom križanju i dotoku gena površinskih populacija, u spiljama održao 'spiljski fenotip' bez očiju. 'To pokazuje da u spiljama postoji vrlo snažan pritisak selekcije protiv razvoja očiju. Kakva god da je korist od stanja bez očiju, ono može objasniti zašto su različite populacije spiljske ribe A. mexicanus neovisno evoluirale do istog stanja bez očiju, što je zapanjujući primjer konvergentne evolucije', rekla je dr. Bradić.

Konvergentna evolucija je termin koji opisuje stjecanje istih bioloških svojstava u nepovezanim vrstama. Jedan od klasičnih primjera je razvoj krila. Iako posljednji zajednički predak ptica i šišmiša nije imao krila, obje vrste su ih neovisno razvile i uspješni su letači. Njihova krila imaju sličnu konstrukciju jer su se razvila modifikacijom prednjih udova, što pokazuje struktura njihovih kostiju.