UZBUNA MEĐU ZNANSTVENICIMA

Novi životinjski virus širi se Europom

16.01.2012 u 09:47

Bionic
Reading

Novi virus koji kod goveda, ovaca i koza izaziva deformacije fetusa i smrt ploda uznemirio je europske stručnjake koji za sada još uvijek ne znaju odakle je stigao, zašto se iznenada počeo širiti niti može li zaraziti ljude

Virus je nazvan Schmallenberg po mjestu u Njemačkoj u kojem su u studenome izdvojeni njegovi prvi pozitivni uzorci. Krave zaražene njime pokazivale su znakove groznice, a njihova proizvodnja mlijeka drastično je pala. Odnedavno je infekcija utvrđena i kod ovaca i koza, a otkriven je na 20 imanja u Njemačkoj, 52 u Nizozemskoj i 14 u Belgiji. No postoje utemeljene sumnje da se proširio i na brojne druge farme.

'Mnogi mladunci rađaju se mrtvi ili imaju ozbiljne deformacije', rekao je Wim van der Poel iz Centralnog nizozemskog veterinarskog instituta u Lelystadu koji smatra da virus predstavlja veliku opasnost za zdravlje životinja u Europi.

'Ovo shvaćamo vrlo, vrlo ozbiljno', izjavio je Thomas Mettenleiter, čelnik Instituta Friedrich Loeffler (FLI) u Njemačkoj. Prema dosadašnjim spoznajama virus prenosi mušica Cullicoides spp. koja se hrani krvlju životinja. Infekcije su se vjerojatno dogodile tijekom proteklog ljeta ili jeseni, a embriji koji su im bili izloženo počeli su se sada rađati. Prvi slučajevi deformacija poput hidrocefalusa – kod kojeg su cijeli dijelovi mozga zamijenjeni vrećicama ispunjenim tekućinom, i skolioze – iskrivljene kralježnice, zabilježeni su prije Božića. 'Sada u nekim krdima ima čak 20 do 50 posto mladunaca s deformacijama, a većina ih se rađa mrtvo', rekao je Mettenleiter.

Znanstvenici očekuju da će se broj slučajeva još znatno povećati, osobito kod goveda, jer bi se njihovi mladunci zaraženi prošlog ljeta tek trebali početi rađati u veljači i ožujku.

Ljudska oboljenja nisu zabilježena, ali ni isključena

Znanstvenici su već uspjeli sekvencionirati novi patogen, a usporedne analize pokazale su da je virus član skupine tzv. orthobunyavirusa koje uglavnom prenose mušice ili komarci. Za sada još nije jasno može li se bolest prenijeti izravno sa životinje na životinju, odakle je stigla, niti mogu li se njome zaraziti ljudi. Poznato je najmanje 30 virusa iz porodice Bunyaviridae koji su povezani s ljudskim bolestima, međutim oni uglavnom svi ovise o insektima i ne prenose se izravno. Za sada nema izviješća da su neki od poljoprivrednika zaraženi. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u Stockholmu objavio je prije Božića da je malo vjerojatno da bi novi orthobunyavirus mogao uzrokovati bolest kod ljudi, međutim takva mogućnost se u sadašnjoj fazi ne može ni isključiti.

U Hrvatskoj još nema potvrđenih slučajeva

Doc. dr. sc. Nenad Turk sa Zavoda za mikrobiologiju i zarazne bolesti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu kaže da kod nas virus za sada još nije identificiran. 'Treba biti na oprezu, međutim, nemamo informacija da je u Hrvatskoj bilo zaražene stoke', rekao je mikrobiolog Turk.

'Prvi će na takve stvari naići patolozi, ako uoče deformacije fetusa, a oni će nam sigurno dojaviti kada otkriju neki slučaj. Čim je zaraza vezana za Cullicoides, sigurno je riječ o sezonskoj bolesti. Infekcija se odvija tijekom ljeta i jeseni kada su mušice aktivne, a ne u zimskim mjesecima. Vjerujem da širenje ovog virusa ne ide velikom brzinom. Znam da se govorilo o njemu i da su pisana neka izvješća, no u Hrvatskoj za sada nije zabilježen', objasnio je dr. Turk.