KAKO NAS VIDE IZVANA

Astronomi odredili pravu boju naše galaksije

12.01.2012 u 12:34

Bionic
Reading

Astronomi su odredili pravu boju naše galaksije i utvrdili da joj ime Mliječna staza prilično dobro odgovara

Naravno, Mliječna staza sa Zemlje izgleda bijelo, zato je i dobila to ime, međutim to je trik svjetla pa je za objektivan odgovor našu galaksiju trebalo pogledati izvana.

Budući da međugalaktička putovanja za sada još nisu moguća, znanstvenici su usporedili zvijezde u našoj s onima u drugim galaksijama. Rezultati istraživanja, predstavljeni na 219. zasjedanju Američkog astronomskog društva, pokazali su da su one uglavnom bijele boje, i to ne bilo kakve bijele, već nalik na proljetni snijeg sat vremena nakon izlaska ili prije zalaska Sunca.

'Astronomima je jedan od najvažnijih parametara boja galaksija', komentirao je za BBC Jeffrey Newman s University of Pittsburgh. 'Ona nam u biti pokazuje kakve su zvijezde u galaksiji, formiraju li se i sada ili su nastale prije mnogo bilijuna godina.'

Newman je naglasio da problem u određivanju boje nije bila samo činjenica da se nalazimo unutar galaksije, već i to što naš pogled blokiraju golemi oblaci prašine. 'U svakom pravcu naš pogled seže samo jednu do dvije tisuće svjetlosnih godina', rekao je.

Prof. Newman i njegov student Tim Licquia usporedili su Mliječnu stazu s milijunima galaksija koje vidimo izvana. U svojem proračunu u obzir su uzeli ukupnu masu Mliječne staze i razine nastajanja novih zvijezda. Na temelju sličnosti s drugim galaksijama došli su do zaključka da bi Mliječna staza morala biti bijela.

'Najbolji opis bio bi da je njezina boja poput novog proljetnog snijega koji ima sitna zrnca oko sat vremena nakon zore ili prije sutona. U to vrijeme vidimo isti spektar svjetlosti koji bi vidjeli i vanzemaljci iz druge galaksije kada bi promatrali Mliječnu stazu', objasnio je Newman.

Profesor kaže da su naši preci Mliječnoj stazi dali dobro ime, ali iz krivih razloga. 'Tako su je vidjeli jer naše oči pri slaboj rasvjeti nisu osjetljive na boje. Postoje dijelovi Mliječne staze koji su više žuti, crveni ili plavi, ali naše oči to ne mogu zabilježiti. Međutim, osjetljivi instrumenti i fotografije mogu.'

Studija je također utvrdila da je Mliječna staza prema središtu više žućkasta, a prema krajevima plava. Njezina prosječna temperatura svjetla je oko 4840 K, što je slično temperaturi svjetla standardne električne žarulje.