tportal.hr

Zagreb
+13
Osijek
+12
Pula
+13
Rijeka
+14
Zadar
+13
Split
+14
Dubrovnik
+13

PARAZITSKA MUŠICA

Otkriven uzrok pomora pčela

Parazitska mušica Apocephalus borealis uzročnik je masovnog pomora pčela diljem svijeta, otkrili su nedavno američki znanstvenici čija je studija objavljena u siječanjskom broju časopisa PLoS ONE

Datum objave:
8.1.2012 10:06

Zadnja izmjena:
8.1.2012 10:08

Vezane teme

Ova vrsta parazita zasad je pronađena samo u košnicama u američkim državama Kaliforniji i Južnoj Dakoti.

Voditelj znanstvenog tima, profesor John Hafern sa Sveučilišta u San Franciscu, navodi da je riječ o parazitskoj mušici koja bi mogla ugroziti kolonije pčela diljem Sjeverne Amerike.

Sićušni kukci polažu jajašca u abdomen pčele. Nakon sedam dana izlegu se larve koje izlaze iz tijela pčele na mjestu gdje se sastaju glava i prsni koš, zbog čega pčela umire, tvrde znanstvenici.

Napadnuta pčela napušta koloniju i besciljno leti uokolo, najčešće vrteći se oko izvora svjetlosti, što je neobično za ove insekte.

Istraživanjem je također utvrđeno da osim pčela ove mušice napadaju i bumbare i neke vrste osa.

Zagonetni pomor pčela zadnjih godina u SAD-u, Europi, Japanu i drugim dijelovima svijeta prijeti poljoprivredi koja bilježi gubitke što se mjere u desecima milijarda dolara.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


tportal aplikacija

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr