NEPOTREBAN STRES

Jovanović ukida zaključivanje ocjena na polugodištu!

05.01.2012 u 13:15

Bionic
Reading

Nakon što je ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović nedavno najavio besplatno školovanje za sve, njegova zamjenica Marija Lugarić danas je objavila da će jedna od prvih promjena koje će se provesti u školama biti ukidanje ocjenjivanja na polugodištu, jer ga nove vlasti smatraju apsurdnim

Naime, polugodišta ne traju jednako – prvo je znatno kraće od drugoga, pa su nastavnici prisiljeni obaviti brojna testiranja u vrlo kratkom roku kako bi izašli se nekim ocjenama koje ionako na kraju školske godine ne utječu na konačan uspjeh. U ministarstvu smatraju da sadašnji sustav izaziva stres kod djece i nepotrebno opterećuje nastavnike.

'Školski je sustav hipernormiran zbog čega želimo ići u smjeru da učiteljima i nastavnicima olakšamo rad. Do ljeta planiramo učiniti niz promjena u administraciji, u stvarima koje otežavaju rad učiteljima i nastavnicima, a koje nije problem ukloniti. Takve im administrativne barijere samo zagorčavaju rad i život, a u stvarnosti ne utječu na kvalitetu nastave. Figurativno, u školama nedostaje zraka', rekla je za Vjesnik Lugarić i dodala: 'Skloni smo ukidanju zaključivanja ocjena na polugodištu i to je nešto o čemu ćemo vrlo brzo donijeti odluku, već u sljedećih nekoliko mjeseci. Naša je želja da do ljeta damo daha učiteljima upravo u takvim administrativnim stvarima', objasnila je Lugarić za Vjesnik.

Nema sumnje da će prosvjetni radnici pozdraviti ovu odluku. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović kaže da je ukidanje određenih administrativnih normi koje više nemaju nikakvo racionalno opravdanje poželjno. 'Prvo polugodište nekoliko je tjedana kraće od drugoga i u tom razdoblju, prema postojećem pravilniku o ocjenjivanju, učitelji su dužni iz svakog predmeta ocijeniti učenika iz po nekoliko elemenata. Vrlo se često događa da su u problemu kako ispuniti obvezu iz pravilnika, a istodobno realizirati predviđene programe za to polugodište', rekao je Filipović koji smatra da zaključivanje ocjena na kraju prvog polugodišta nema svoje realno utemeljenje, jer je zaključna ocjena na kraju godine ionako rezultat svih ocjena tijekom nastavne godine.

Najavu podržava i čelnik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić, jer ocjenjivanje smatra nepotrebnim poslom. 'Prvo polugodište traje samo 10 tjedana i vrlo je teško provući razred od 30 učenika kroz barem dvije ocjene iz svakog predmeta. To ispadne 60 ispitivanja, što je nemoguće meni koji imam četiri sata tjedno, a kako je tek onim nastavnicima koji imaju dva ili samo jedan sat tjedno', rekao je Stipić.