ČUDA MEDICINE

Blizanci se rodili s pet godina razmaka

05.01.2012 u 10:03

Bionic
Reading

Mladi Britanac Reuben Blake ovih se dana vratio u svoju predškolsku klupu, no njegova sestra blizanka Floren na prve će predškolske sate morati pričekati još pet godina jer su joj tek dva mjeseca

Naime, oni su prvi blizanci u svijetu koji su se rodili s pet godina razmaka. Njihova majka Jody (38) kaže da su čak i liječnici koji su u studenom porodili djevojčicu bili oduševljeni čudom koje je omogućio razvoj liječenja neplodnosti u posljednjih 20 godina.

Oba djeteta rođena su iz iste skupine embrija, no Florenin je pet godina proveo u zamrzivaču. 'Čini se uistinu nadnaravnim. Mislim da su ljudi stvarno jako iznenađeni i da im treba nekoliko minuta da dođu sebi. Mi smo imali devet mjeseci da se naviknemo na ideju da imamo Reubenovu blizanku, no to je stvarno jako posebno', rekla je Jody, menadžerica u humanitarnoj udruzi WellChild.

Tim koji je porodio Floren carskim rezom priznao je da nikada prije nije imao takav slučaj.

Supružnici iz Cheltenhama u okrugu Gloucestershire u braku su devet godina. Nakon što su bezuspješno pokušavali začeti djecu podvrgnuli su se intracitoplazemskoj injekciji sperme (ICSI), tehnici u kojoj se jedan spermij ubacuje izravno u žensko jajašce da bi ga oplodio. Oplođeno jaje potom se usađuje u maternicu kao embrij. Ta tehnika omogućuje začeće čak i u slučajevima kada je broj spermija vrlo malen. Prvo dijete začeto tom metodom u Velikoj se Britaniji rodilo 1992, 14 godina nakon rođenja Louise Brown, prvog 'djeteta iz epruvete'.

Bračni par Blake podvrgnuo se tretmanu u Bristolskom centru za reproduktivnu medicinu. Liječnici su ICSI-jem stvorili pet embrija. Dva su usađena u maternicu, a ostala su zamrznuta. Reuben se rodio 9. prosinca 2006. Prošlog ožujka par je poželio još jedno dijete. Od tri zamrznuta zametka preživio je samo jedan, no usađivanje je bilo uspješno pa se 16. studenog rodila Floren.

Voditelj klinike Valentine Akande kaže da se blizancima obično nazivaju djeca koja su se zajedno razvijala u maternici i koja su zajedno rođena. 'Međutim, može se reći i da su blizanci djeca koja potječu iz iste skupine embrija stvorene u istom ciklusu tretmana', objasnio je Akande.

Otac Simon (45) kaže da mala Floren jako nalikuje Reubenu kada je bio beba.