ALIENI NA ZEMLJI

Upoznajte fascinantne stanovnike vulkanskih otvora

30.12.2011 u 12:20

Bionic
Reading

Britanski su znanstvenici ovih dana objavili uzbudljive rezultate istraživanja nekih od najnegostoljubivijih mjesta na Zemlji – vulkanskih otvora na dnu oceana i otkrili da čak i ondje buja život

Naime, njihove su dubinske snimke pokazale da u vrućim vodama uz termalne izvore na dnu Indijskog oceana kraj jugozapadne indijske brazde žive morski krastavci, puževi, pa čak i neobični rakovi od kojih bi neki mogli biti pripadnici dosad nepoznatih vrsta.

Hidrotermalni su izvori prvi put otkriveni 1977. godine. Ti podvodni dimnjaci u okoliš ispuštaju vrelu vodu vrlo bogatu mineralima, međutim takvi ekstremni uvjeti očito gode različitim ekosustavima. Tim sa sveučilišta u Southamptonu koji ih je istraživao bio je posebno zainteresiran za otvore jugozapadne indijske brazde zato što je to područje povezano sa središnjom atlantskom i središnjom indijskom brazdom koje se jako sporo šire tako da su manje vulkanski aktivne od ostalih.

U snimanju podvodne faune korišten je robot Kiel 6000 u vlasništvu Instituta za morske znanosti u Leibnizu u Njemačkoj. U najtoplijim staništima oko velikih dimnjaka Kiel je otkrio puževe, školjke, trpove, kozice i rakove. Tim je te snimke potom usporedio s fotografijama s drugih vulkanskih otvora.

'Očekivali smo da ćemo naći neke sličnosti sa životinjama koje žive uz izvore u Atlantskom i drugdje u Indijskom oceanu. Očekivanja su se dijelom ostvarila, međutim pronašli smo i životinje koje nismo našli nigdje drugdje, što nas je iznenadilo', rekao je voditelj istraživanja, dr. Jon Copley. 'Jedna od njih bila je vrsta raka jeti. Trenutno postoje dvije vrste raka jeti otkrivene u Pacifiku, no one su drugačije, mada je očito riječ o istom tipu životinje s dugim, dlakavim rukama. Slično je i s nekim morskim krastavcima kojih nema u atlantskim ili srednjoindijskim otvorima, ali su poznati u pacifičkim.'

Britanski je tim također bio iznenađen raznovrsnošću stvorenja koja je otkrio tijekom ekspedicije. 'U većini slučajeva uz otvore živi po jedna vrsta životinja, primjerice u središnjoj atlantskoj brazdi to je kozica. Međutim, ovdje smo našli po tri ili četiri vrste na okupu u istom području.'

Ta otkrića trebala bi omogućiti znanstvenicima da utvrde kako se životinje sele od otvora do otvora jer je njihov vijek trajanja relativno kratak.

Kina je nedavno dobila dozvolu za istraživanje mogućnosti eksploatacije minerala iz tih oceanskih otvora. No dr. Copley ističe da je ukupna površina analiziranih područja uz otvore jedva velika kao nekoliko nogometnih igrališta te da je moguće jedino stanište tih vrsta.

'Bilo bi puno preuranjeno početi s njihovim razaranjem prije nego što znamo prave razmjere života u njima', rekao je Copley.