Znanost SPEKTAKL NA NEBU

Pogledajte senzacionalne snimke kometa Lovejoy

  • Autor: NJD
  • 29.12.2011 12:48:30
  • 29.12.2011 11:57:59

Komet Lovejoy, službeno nazvan C/2011 W3, krajem studenog 2011. otkrio je astronom amater Terry Lovejoy iz Brisbanea u Australiji

Ova lopta leda i prašine svrstana je u skupinu kometa koja se zove Kreutz sungrazer, a koji su najvjerojatnije nastali raspadom većih nebeskih tijela prije više stoljeća.

Očekivalo se da će Lovejoy biti uništen na temperaturama višim od milijun Kelvina kada je 15. prosinca prošao blizu Sunca, kroz njegovu koronu, no na iznenađenje astronoma, pa i samog pronalazača preživio je bliski susret i ponovno se nakon nekoliko sati pojavio na nebu nad Australijom u punom sjaju.

'Mada je izgubio najveći dio svoga izvornog repa, komet se ponovno pojavio kao točka i razvio novi rep, što je zapanjujuće', rekao je astronom Lovejoy za Sydney Morning Herald.

Komet Lovejoy prošli se tjedan na južnoj hemisferi mogao vidjeti golim očima. Njegov rep, sastavljen od čestica prašine koje otpuhuje solarni vjetar, dug je milijunima kilometara. Kroz neko vrijeme on će na svojoj orbiti zaroniti dublje u Sunčev sustav, pa neće biti vidljiv najmanje 314 godina. Na svojoj putanji, brzinom od oko dva milijuna kilometara na sat, Suncu se približio na samo 140.000 km.

Otkriven je 20 centimetarskim teleskopom Schmidt–Cassegrain, no kasnije su ga snimili brojni drugi – među prvima svemirske promatračnice STEREO i SOHO. Ova posljednja zabilježila je i malenog pratioca kometa, koji je vjerojatno njegov dio koji se odlomio prije više desetljeća. Kada je bio najsvjetliji dosegnuo je magnitudu između -3 i -4, što znači da je bio sjajan poput Venere.

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još