IDEALNO ZA DOČEK NA OTVORENOM

Za Staru i Novu godinu posvuda obilje sunca

28.12.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Svi organizatori manifestacija i dočeka Nove godine na otvorenom mogu odahnuti jer u dva praznična dana koji nam slijede neće biti nikakvih oborina niti ekstremnih vremenskih uvjeta. Naravno, svi oni koji u 2012. namjeravaju ući na trgovima i ulicama trebaju voditi računa da se toplo odjenu jer će vrijeme biti prohladno s malim minusima u unutrašnjosti, a na Jadranu tek malo iznad nule

U srijedu će u unutrašnjosti Hrvatske vrijeme biti suho i stabilno, u nizinama većinom oblačno i maglovito, dok se u gorju očekuje djelomice sunčano. Jutarnje temperature kretat će se od -5 do 0°C, no po kotlinama gorske Hrvatske ponegdje će biti i niže. Najviše dnevne kretat će se od -1 do 4°C.

Srijeda će Jadranu donijeti nastavak stabilnog zimskog vremena. Prevladavat će vedro, no ujutro je u kotlinama Zagore moguća magla. Vjetar će biti slab, ujutro će puhati bura, a danju slab vjetar južnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti od -6 do -1°C, a uz obalu i na otocima od 1 do 6°C. Najviše dnevne kretat će se od 9 do 14°C.

Četvrtak će u kontinentalnim krajevima početi uz maglu koja bi se ponegdje već tijekom jutra mogla raskinuti. Tijekom dana razvit će se jače naoblačenje koje će poslijepodne donijeti oborine. U gorju će biti snijega, u nizinama kiše i snijega, a ponegdje i kiše koja se smrzava u dodiru s tlom. Vjetar će uglavnom biti slab, poslijepodne i navečer sjeverozapadni. Minimalne jutarnje temperature kretat će se od -6°C u Gorskom kotaru do -1°C u Slavoniji. Najviše dnevne bit će oko hladnih nula stupnjeva, a tek ponegdje mogle bi malo prijeći nulu.

Na Jadranu će četvrtak početi djelomično sunčano i suho, međutim, u drugom dijelu dana očekuje se sve više oblaka koji će uglavnom na sjeveru Jadrana donijeti malo kiše, a u zaobalju iznad 900 metara i malo snijega. Zapuhat će slabo i umjereno jugo i levant, međutim, kasno navečer na sjevernom Jadranu okrenut će na buru. Jutarnje temperature kretat će se od 3 do 8°C, a najviše dnevne od 8 do 14°C.

U petak će u unutrašnjosti zemlje biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja i većinom suho. Tek lokalno moguće su neznatne prolazne oborine. Vjetar će biti slab do umjeren u početku jugozapadni, a navečer sjeverozapadni. Jutarnje temperature bit će u malom porastu, a najviše dnevne između 2 i 6°C.

Na Jadranu će u petak biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima povremeno uz slabu kišu. Vjetar će uglavnom biti slab do umjeren većinom levant, međutim, kasno navečer posvuda će zapuhati umjerena do jaka bura koja može imati i olujne udare. Najviše dnevne temperature kretat će se od 8 do 13°C.

Stara godina će unutrašnjosti donijeti povoljne vremenske uvjete tako da će nas zadnji dan u godini ispratiti s obiljem Sunca koje će obasjavati ne samo Jadran već i veći dio unutrašnjosti. Ujutro će biti slabog mraza, po kotlinama Gorskog kotara i Like umjerenog, a dnevne temperature većinom će se kretati od 1 do 6°C.

Na Jadranu će za Staru godinu doći do postupnog razvedravanja. Bura će postupno slabjeti tako da bi navečer mogla biti slaba. Malo će zahladniti pa će najviše dnevne temperature biti od 7 do 11°C.

U novogodišnjoj noći posvuda će biti stabilno bez oborina, samo ponegdje uz maglu. Temperature uz obalu će biti 1 do 6°C, a u unutrašnjosti od -8 u Gorskom kotaru do 0°C u Slavoniji.

Prvi dan Nove godine i na Jadranu i u unutrašnjosti proteći će bez oborina, Danju će se temperature u kontinentalnim krajevima kretati od 2 do 7°C, a na Jadranu od 9 do 14°C.

Sljedeća promjena vremena moguća je krajem ponedjeljka, rekao je Rade Popadić koji je svim tportalovcima i ostalim građanima Hrvatske ovom prigodom u ime tima Crometeo poželio sretnu novu godinu.

Zanimljivosti

Dvije narodne meteorološke izreke govore da je hladan siječanj važan za poljoprivredu: 'Ako nije siječanj u snijegu, teško njivi, vrtu, dolu i brijegu' i 'Topla siječnja da nas Bog sačuva'.

- 29. prosinca 1978. u Koinasu u Rusiji izmjerena je temperatura od -55°C.

- 31. prosinca 1968. u Agati u Sibiru izmjeren je dosad najveći tlak zraka 1083.8 hPa. Prosječni tlak zraka na razini mora iznosi 1013.2 hPa.