Znanost KONAČNO BEZ PROBLEMA

Unatoč strahovima Sojuz uspješno lansiran

  • Autor: NJD
  • 21.12.2011 16:37:46
  • 21.12.2011 15:45:09

Raketa Sojuz poletjela je danas s kozmodroma u Kazahstanu kako bi na Međunarodnu svemirsku postaju prevezla nove članove posade – jednog Rusa, jednog Nizozemca i Jednog Amerikanca

Zapovjednik misije Oleg Konenenko i njegovi kolege Andre Kuipers i Don Pettit na ISS bi trebali stići u petak.

Raketa je lansirana u 13 h i 16 minuta po GMT-u iz snijegom prekrivenog Baikonura. Glasnogovornica NASA-e izjavila je da je ondje izuzetno hladno. Temperatura je jutros bila -26 Celzijevih stupnjeva.
Trojac na Sojuzu pridružit će se trojici znanstvenika koji već borave na postaji – NASA-inom Donu Burtonu te Rusima Antonu Skaplerovu i Anatoliju Ivanišinu. Zajedno će raditi sve do ožujka.

Ova se misija odvija u teškim trenucima za Rusku svemirsku agenciju. Naime, u Roscosmos je u kolovozu na ISS lansirao raketu Sojuz bez posade koja je nedugo potom pala u Sibirske šume. Havarija je odgodila slanje ljudi na postaju. Početkom studenog Rusija je na Mars lansirala satelit Fobos-Ground koji je zapeo u orbiti, a u siječnju će pasti na zemlju. Prošlog prosinca Roscosmos je izgubio tri navigacijska satelita kada raketa koja ih je nosila nije uspjela dosegnuti određenu orbitu. U veljači je izgubljen vojni satelit, a u kolovozu Express-AM4 kojeg najmoćniji ruski telekomunikacijski satelit.

Nakon što je Sojuz danas poletio članovi posade su se rukovali dok su se posljednji motori odvajali. Devet minuta nakon lansiranja raketa je stigla u orbitu.

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još