HRVATSKA EPIDEMIOLOGINJA

Jako smo zabrinuti zbog stvaranja novog virusa!

21.12.2011 u 13:26

Bionic
Reading

Vijest da su nizozemski stručnjaci stvorili vrlo zarazan i opasan soj virusa ptičje gripe H5N1 te da će svoje otkriće predstaviti u uglednom znanstvenom časopisu Science uznemirila je i znanstvenu i opću javnost

Mnoge je zabrinula mogućnost koja neodoljivo podsjeća na najcrnje scenarije iz filmova katastrofe - da bi virus mogao pobjeći iz laboratorija i uzrokovati strašnu pandemiju. Određeni krugovi također strahuju da bi se istom tehnikom mogli poslužiti teroristi ili neki nedemokratski režimi.

Novi soj je smrtonosan kao i prirodni, međutim mnogo je virulentniji, prenosi se zrakom i ima potencijal širenja među ljudima. Autor spornog istraživanja, virolog Ron Fouchier iz Medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu, ističe da je svojim radom htio pomoći razvoju boljih cjepiva i lijekova protiv gripe.

'Znamo koju mutaciju moramo pratiti i koja bi mogla izazvati epidemiju, tako da je možemo zaustaviti prije nego što bude prekasno', objavio je Fouchier na mrežnoj stranici svoga centra. 'Štoviše, otkriće će pomoći da pravovremeno razvijemo cjepiva i lijekove.'

Ozbiljno etičko pitanje

No neki znanstvenici i institucije ne slažu se s takvim razmišljanjem. National Science Advisory Board for Biosecurity, neovisna komisija koja savjetuje američko ministarstvo zdravstva i druge federalne agencije, smatra da bi se otkriće moglo zloupotrijebiti. NSABB je stoga preporučio da se osjetljivi dijelovi rada, koji predstavljaju tehnike kojima je virus modificiran, ne objave.


Brojni znanstvenici, među kojima i dr. Ira Gjenero Margan, voditeljica Epidemiološke službe HZJZ-a, smatraju da stvaranje najopasnijih sojeva postojećih virusa zapravo i nije smjer u kojem bi se medicina trebala razvijati.

'Takva nas istraživanja, naravno, uvijek plaše i trenutno je najvažnije osigurati to da virus ostane tamo gdje je i modificiran, kada je već došlo do takvog istraživanja', rekla je za tportal hrvatska epidemiologinja, koja u studiji vidi više potencijalne opasnosti nego koristi.

'Prije svega postavlja se pitanje bi li se takva mutacija uopće dogodila u prirodi, jer H5N1 postoji već dulje vrijeme, a dosad nije pokazao da mutira u tom smjeru. Nizozemski rad stvarno otvara temeljno pitanje - čemu takva istraživanja mogu doprinijeti? Trebalo bi poduzeti sve napore da se spriječi njegov eventualni izlazak iz laboratorija i širenje.

Protiv virusa H5N1 već postoji cjepivo. U prirodi H5N1 nema velikog potencijala da prijeđe sa životinje na čovjeka, a osobito ne da se širi među ljudima. Zato nekog straha nije bilo ni dosad. Tek sada virus je dobio mogućnost da realizira svoj visok letalitet od oko 50 posto.

Trenutno nije poznato do koje je mjere novi soj izmijenjen pa nije jasno ni hoće li za njega trebati raditi novo cjepivo. No tu je ključno pitanje ima li smisla od svih virusa u prirodi raditi patogenije verzije da bismo mogli pravovremeno reagirati i pripremiti cjepiva. Ionako imamo dovoljno posla s postojećim virusima. Nisam sigurna da je to smjer u kojem bi medicina trebala ići te oko toga postoji stvarna etička dilema', rekla je voditeljica epidemiologije.

Prevelik zalogaj za teroriste

Dr. Gjenero Margan ipak ne vjeruje da postoji ozbiljna mogućnost da se tom tehnikom posluže teroristi.

'To su tehnike koje su visokospecijalizirane i sofisticirane i sigurno se ne mogu izvesti u nekakvim garažama, već samo u najbolje opremljenim laboratorijima. U njima obično ne rade teroristi. Ne očekujem ni da bi se neka zemlja usudila stati iza takvog zločina koji je zabranjen svim međunarodnim konvencijama i ugovorima. Takvu državu osudio bi i izolirao cijeli svijet. U svakom slučaju, pratimo razvoj situacije. To nam je jako važno. Spremni smo na sve mogućnosti jer nam je to posao', rekla je dr. Gjenero Margan.

Autori novog istraživanja navodno su pristali promijeniti svoje izvješće i iz njega izbaciti osjetljive dijelove.