POČETKOM SIJEČNJA

Satelit sa 11 tona otrova pada na Zemlju

20.12.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Ruska letjelica koja je prošli mjesec lansirana kako bi istražila Marsov mjesec Fobos, a potom zapela u Zemljinoj orbiti, past će na Zemlju početkom sljedećeg mjeseca, objavila je prošli tjedan Ruska svemirska agencija

Satelit Fobos-Ground vrijedan oko 170 milijuna dolara u svojoj je 2,5 godišnjoj misiji na Zemlju trebao donijeti uzorke Fobosova tla. Roscosmos procjenjuje da će letjelica teška 13,2 tone, od kojih 11 otpada na otrovno gorivo, u naš planet udariti negdje između 6. i 19. siječnja. No vatreni prolazak kroz atmosferu najvjerojatnije će preživjeti samo 20 do 30 dijelova ukupne težine oko 200 kg. Točno mjesto pada moći će se odrediti tek nekoliko dana unaprijed. Agencija tvrdi da Fobosovo gorivo i radioaktivni materijali neće predstavljati nikakvu opasnost.

Roscosmos je kontakt s letjelicom izgubio nedugo nakon lansiranja 9. studenog, međutim, do nedavno nije priznavao da je misija izgubljena. Naime, ruski i europski stručnjaci još su se do prije par dana nadali da će uspjeti pokrenuti njezine motore i potjerati je dalje na putovanje prema Marsu.

Neki znanstvenici upozorili su da bi dio Fobosova otrovnog goriva, ako se smrzne, mogao preživjeti prolazak kroz atmosferu i izazvati ozbiljne probleme ako padne na naseljena područja. No ruska agencija tvrdi da će sve gorivo izgorjeti negdje na visini od oko 60 km te da 10 kg radioaktivnog kobalta-57 koji je sastavni dio jednog uređaja ne bi trebalo uzrokovati opasne kontaminacije.

Ovaj posljednji u nizu ruskih svemirskih neuspjeha potaknuo je sumnje da u svemirskoj industriji te zemlje nešto nije kako treba. Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev zaprijetio je znanstvenicima da će istražiti problem i kazniti odgovorne.