BAKTERIJE KOJE JEDU MOZAK

Inhalirali sinuse vodom iz pipe, pa umrli

20.12.2011 u 12:21

Bionic
Reading

Zdravstvene vlasti američke savezne države Louisiana izdale su upozorenje o opasnosti od nepropisne uporabe posuda za inhaliranje nosa, reagirajući na dva nedavna smrtna slučaja za koje se smatra da su posljedica ulaska 'ameba koje jedu mozak' kroz sinuse u mozak, izvijestila je u ponedjeljak američka TV mreža Fox News

Za obje se žrtve vjeruje da su svoje posude za inhaliranje napunile vodom iz slavine, umjesto destilirane ili sterilizirane vode koju preporučuje proizvođač. Kada su koristili te posude da bi ispirali svoje nosne i sinusne šupljine - što je tretman za prehlade i peludne groznice - smrtonosna ameba koja živi u vodi iz slavine, a zove se Naegleria fowleri, našla je svoj put iz sinusa do mozga.

Parazitski organizam zarazio je mozgove žrtava neurološkom bolešću koja se naziva primarni amebni meningoencefalitis (PAME) - gnojnom upalom mozga koja brzo uništava živčano tkivo i obično ubija oboljele u nekoliko dana.

Jonathan Yoder, epidemiolog iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), rekao je da se slučajevi iz Louisiane još uvijek istražuju da bi se utvrdilo jesu li smrti posljedica izloženosti tretiranoj vodi iz slavine u posudama za inhaliranje, a ne izloženosti netretiranoj vodi iz ribnjaka ili jezera. Ako je tako, to su prvi poznati slučajevi bolesti u SAD-u izazvani organizmom Naegleria fowleri, koji je preživio proces pročišćavanja vode.