NAJAVLJENA VAŽNA KONFERENCIJA

Higgsov bozon je već otkriven!?

07.12.2011 u 10:28

Bionic
Reading

Znanstvenom zajednicom ovih su se dana proširile glasine da su eksperimenti u CERN-u konačno pokazali prve ozbiljne tragove koji potvrđuju postojanje misterioznog Higgsova bozona

Po svemu sudeći, nagađanja su pokrenuli mailovi koje je stručnjacima poslao Rolf-Dieter Heuer, glavni direktor instituta najavljujući da bi se 13. prosinca trebala održati posebna konferencija o najnovijim otkrićima LHC-a.

Što se može očekivati? Prema objavljenim najavama dva glavna tima fizičara koji rade na eksperimentima Atlas i CMS svoje će rezultate predstaviti odvojeno. Na nedavnoj konferenciji u Parizu oni su bili objedinjeni. Otad do danas prošlo je premalo vremena da se najnovije informacije objedine.

Ako su oba tima analizirala sve svoje podatke, uključujući i one iz listopada, čini se da bi vijesti mogle biti vrlo zanimljive. Teorijski fizičar John Ellis iz King's Collegea u Londonu, kaže da bi se misteriozna čestica, ako postoji u jednostavnom obliku kakav predviđa standardni model fizike, polako već trebala početi otkrivati u podacima. Međutim, oni najvjerojatnije još nisu dovoljno pouzdani da bi se mogli nazvati otkrićem. Ako je bozon samo iluzija, znanstvenici bi trebali isključiti njegovo postojanje. No ne treba očekivati da će se to dogoditi prije nego što analiziraju sve prikupljene podatke, što do sada gotovo sigurno nisu stigli učiniti.

Jedno od mogućih tumačenja najavljene konferencije je to da je jedan od eksperimenata zabilježio signale, a drugi ne. U tom slučaju, postojanje Higgsa je upitno. No ako su oba zabilježila signale, ključno pitanje bit će podudaraju li se oni, odnosno ukazuju li na česticu iste mase. Ako je tomu tako, onda su izgledi da Higgs postoji prilično dobri.

Neki fizičari kažu da bi fizika postala uzbudljivija kada bi LHC otkrio da Higgs ne postoji. Naime, otkriće Higgsa ne bi donijelo ništa nova, već bi samo potvrdilo mainstream teorije. No rezultati koji bi pokazali da on ne postoji otvorili bi mogućnost za istraživanje nekih drugih teorija koje imaju drukčija objašnjenja za podrijetlo mase elementarnih čestica – Higgsov bozon samo je kvant pretpostavljenog Higgsova polja, a u cijelom modelu ono je zapravo najvažnije. Postoje i teorije prema kojem postoji više verzija Higgsa.

Higgsov bozon hipotetska je elementarna čestica kojom se, prema standardnom modelu fizike, objašnjava masa drugih čestica i odgovara na pitanje zašto neke od njih imaju masu, a fotoni svjetlosti ne. Teoriju o njegovu postojanju postavio je još 1964. škotski fizičar Peter Ware Higgs sa Sveučilišta u Edinburghu, međutim ona do danas nije eksperimentalno dokazana. Istraživanja LHC-a trebala bi potvrditi ili pobiti postojanje Higgsova bozona i time upotpuniti ili dovesti u pitanje standardni model fizike čestica. Naime, Higgsov bozon posljednja je karika koja nedostaje u tom modelu. Prema ideji škotskog fizičara, svemir je prožet Higgsovim poljem. Čestica koja se kreće kroz njega stvara distorzije koje joj daju masu. To se može usporediti s kretanjem štapa kroz gustu otopinu šećera. Dok prolazi kroz otopinu, na njega se lijepi sloj šećera.

Hrvatski fizičar čestica s instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Tome Antičić, voditelj europskog eksperimenta FP7 za čestice, za tportal je potvrdio da je konferencija sigurno sazvana s dobrim razlogom.

'Postoji nešto, neka indikacija, ali vjerojatno ne dovoljno čvrsta da bi se mogla smatrati konačnim dokazom. Po svemu sudeći, sljedeće bismo godine mogli nešto pouzdano znati; 13. studenoga bit će objava, a na IRB-u ćemo je prenositi uživo', rekao je dr. Antičić.

Dr. Vuko Brigljević

Nešto slično, no s nešto više suzdržanosti, rekao nam je i naš vodeći 'čestičar' CMS-a dr. sc. Vuko Brigljević.

'Najavljeno je održavanje znanstvenog seminara. To i nisu glasine. To je činjenica', rekao je dr. Brigljević i dodao: 'Mi i dalje tragamo za Higgsom. Novi rezultati bit će objavljeni sljedeći tjedan. No morate razumjeti da ja ne mogu govoriti što će oni pokazati niti komentirati glasine na blogovima. To je stvar naše znanstvene ozbiljnosti. Rezultati prolaze kroz jaku i ozbiljnu recenziju. Kada dođemo do nečega u što smo sigurni, onda smo to spremni predstaviti. Treba se malo strpjeti i pričekati konferenciju.'

U svakom slučaju, bez obzira na to koji će biti zaključak najavljenog skupa, on će najvjerojatnije biti važan korak u potrazi za Higgsom. Do tada možemo samo strpljivo čekati i pratiti znanstvene blogove na kojima bi možda mogle procuriti neke zanimljive informacije. Konferenciju će uživo prenositi i tportal!