BISERI MEĐU ČUDIMA

Pogledajte ljepote sedam novih čuda prirode!

23.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Nakon četiri godine natjecanja, 11. 11. 2011. u 11 sati, izabrano je sedam novih svjetskih čuda prirode. Iz 220 zemalja bilo je nominirano 440 kandidata, a među njima su bila i naša Plitvička jezera i Podunavlje, međutim nisu ušli u finale

Fondacija'New7Wonders' izabrala je sedam novih svjetskih čuda prirode između 28 finalista. Nova čuda su amazonska prašuma, zaljev Ha long, slapovi Iguazu, otok Jeju, nacionalni park Komodo, podzemna rijeka Puerto Princesa i planina Table. Sva ova mjesta nalaze se na UNESCO-ovom popisu zaštićenih područja i bogati su bioraznoliki ekološki sustavi.

Finaliste je odabrao panel pod vodstvom bivšeg čelnika UNESCO-a Federica Mayora, a pobjednici su izabrani u javnom glasovanju telefonom i internetom.

Inicijativu za novi izbor svjetskih čuda pokrenuo je švicarsko-kanadski filmaš Bernard Weber koji je utemeljio neprofitnu zakladu čiji je cilj očuvanje ljudskog nasljeđa i upozoravanje na uništavanje prirode.

'Čestitamo svim sudionicima koji su ostvarili status jednog od sedam novih svjetskih čuda i veselimo se dovršenju procesa potvrde na službenom proglašenju koje će se održati početkom 2012. godine', rekao je u svojoj videoporuci Weber.

Ovo je drugo natjecanje do sada koje je organizirala zaklada New7Wonders. U prvom, koje je pokrenuto 2001. godine, izabrano je sedam ljudskih čuda. Ona su službeno proglašena 2007. godine.

Dosadašnji popis sedam čuda prirode sačinjavali su: Veliki kanjon u SAD-u, vulkan Paricutin u Meksiku, zaljev Rio de Janeira u Brazilu, Aurora Borealis, slapovi Victoria na granici između Zambije i Zimbabvea, Mt. Everest i Veliki koraljni greben u vodama Australije.

Prijavljivanje svake zemlje kandidata stajalo je 199 USD. Međutim, neke zemlje su se požalile da su organizatori kasnije tražili milijune dolara za organiziranje globalnog marketinga.

Svih sedam novih čuda prirode možete pogledati u fotogaleriji desno, a neka od njih i dolje u videozapisima.