APEL KEMIJSKOG DRUŠTVA

Naši najbolji kemičari nemaju za put na Olimpijadu!

18.11.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Hrvatska se ponovo priprema za sudjelovanje na Kemijskoj olimpijadi, međunarodnom natjecanju u kojem se najbolji srednjoškolci iz cijelog svijeta već 44 godine zaredom natječu na području kemije. Međutim, naši učenici ne znaju kako da prikupe sredstva za putovanje u Washington u kojem će se od 21. do 30. srpnja 2012. održati Olimpijada

Prof. dr. sc. Branka Zorc obratila se stoga našoj redakciji s molbom da joj pomognemo pronaći sponzore koji bi pomogli mladim hrvatskim znanstvenim snagama. Društvo je prošle godine, unatoč naporima organizatora, ostalo dužno oko 16.000 kuna, a sponzori su u ova krizna vremena rijetki. Nažalost, kaže dr. Zorc, nemaju uvijek ni svi mediji sluha za probleme mladih nada. Kemija ipak nije nogomet!

Apel dr. Zorc prenosimo vam u cijelosti:

Od 2000. godine od kada je Hrvatska uključena u natjecanje na Olimpijadi postigli smo više nego dobre rezultate: na dvanaest natjecanja osvojili smo ukupno 28 medalja, od toga dvije zlatne i 6 srebrnih. Treba napomenuti da je konkurencija na tom natjecanju izuzetno jaka – sudjeluje više od 250 natjecatelja iz više od 65 zemalja.

Projekt pripreme natjecatelja za ovogodišnju Olimpijadu već je u tijeku, a odvija se u organizaciji Državnog povjerenstva za kemiju koje djeluje u okviru Hrvatskog kemijskog društva. Isto povjerenstvo organiziralo je i natjecanje na svim prethodnim Olimpijadama.

Dio troškova odlaska naše ekipe na Olimpijadu financira Ministarstvo znanosti, prosvjete i športa, a za preostale troškove prisiljeni smo tražiti sponzore. Zbog toga Vam se obraćamo s molbom da u okviru Vaših mogućnosti potpomognete naš Projekt. Procijenjeni troškovi oko priprema za Olimpijadu i sam odlazak na natjecanje su oko 20.000 dolara, od čega Ministarstvo jedva pokriva polovinu.
Detalji o Olimpijadi dostupni su na web adresama:

 


Unaprijed hvala. Nadamo se Vašem razumijevanju.

U ime Državnog povjerenstva, prof. dr. sc. Branka Zorc.
Hrvatsko kemijsko društvo:
Matični broj: 322 51 43
OIB: 7107-3617-516
Žiro račun: 2360000-1101387722