UDAR USKORO?

Ruska misija na Mars puna otrova pada na Zemlju!

16.11.2011 u 11:41

Bionic
Reading

Svjetski radio teleskopi još uvijek pokušavaju uspostaviti kontakt s ruskom svemirskom sondom koja je 8. studenoga lansirana na Marsov mjesec Fobos, ali je zaglavila u Zemljinoj orbiti

Iz za sada još uvijek nepoznatih razloga letjelica nije uspjela pokrenuti dva motora koji su je, nakon što je dosegnula orbitu, trebali poslati dalje na putovanje prema Marsu. U orbiti je zaglavio i kineski Marsov orbiter Yinghuo-1 koji se na istoj raketi trebao dovesti do Crvenog planeta.

Nekoliko sati nakon što je dosegnula orbitu, letjelica Phobos-Grunt trebala je svoju navigaciju prebaciti sa Sunca na zvijezde i upaliti svoje motore. Ključ problema najvjerojatnije je u poteškoćama u komunikaciji između senzora zvijezda i računala rakete, rekao je Francis Rocard iz Francuske svemirske agencije CNES koja je misiju opremila nekim instrumentima.

Kontrolori leta očekivali su da se letjelica nakon neuspjeha barem javi, međutim ona još uvijek nije poslala nikakav signal. Optički teleskopi otkrili su je na nižoj Zemljinoj orbiti, a promatranja su pokazala da se ne okreće bez kontrole. Stručnjaci se nadaju da je to znak da još uvijek dovoljno dobro funkcionira da može održati orijentaciju u prostoru. Ruski radio odašiljači letjelici neprekidno šalju signale i traže odgovore, međutim ona uporno šuti. NASA je objavila da bi se ruskim naporima uskoro mogao priključiti sa svojom mrežom odašiljača Deep Space Network. Ako kontrolori leta ne uspostave kontakt s Phobos-Gruntom, bit će teško saznati u čemu je problem i može li se misija spasiti.

Nažalost, vrijeme brzo istječe jer će letjelica postupno početi gubiti na visini i konačno izgorjeti u atmosferi. Vrijeme pada na Zemlju teško je točno predvidjeti, međutim, prema Ruskoj svemirskoj agenciji, on bi se mogao dogoditi negdje u siječnju, a neki stručnjaci kažu i ranije. Ova mogućnost uzbunila je znanstvenike jer raketa sadrži 10 tona vrlo otrovnog goriva hidrazina. Američke su vlasti 2008. godine razmatrale mogućnost da unište jedan od svojih satelita zbog straha da bi mogao pasti na Zemlju s hidrazinom u rezervoarima. Međutim, neovisni stručnjaci tada su procijenili da su šanse da preostalo gorivo preživi prolazak kroz atmosferu i padne na naseljeno područje vrlo male.

Prema međunarodnom zakonu Rusija će biti odgovorna za sve štete koje bi hidrazin s rakete mogao izazvati.

Misija Phobos-Grunt konstruirana je s idejom da prikupi uzorke tla Fobosa i vrati ih na Zemlju. Oni su trebali dati odgovore na pitanja o podrijetlu mjeseca, no istovremeno se očekivalo da će sadržavati i određeni udio prašine s Marsa koju su kroz tisućljeća podizali i u svemir izbacivali udari asteroida i meteorita. Bio je to prvi međuplanetarni let Rusije u posljednjih 15 godina pa su očekivanja bila velika. Nažalost, čini se da će se ambiciozna misija pretvoriti u pravu katastrofu, a Phobos izazvati pravu fobiju.

Hidrazin N2H4 je bezbojan i zapaljiv anorganski spoj čiji miris nalikuje amonijaku. Izuzetno je otrovan i opasno nestabilan. Koristi se u proizvodnji polimerskih pjena, ali i kao raketno gorivo. Nadajmo se da će opasan teret pasti negdje u ocean.