OD CIPELA DO MOBITELA

Otkriven sprej koji ama baš sve čini vodootpornim!

14.11.2011 u 14:45

Bionic
Reading

Američka tvrtka Ross Nanotechnology proizvela je nanomaterijal u spreju i boji koji bi uskoro mogao potpuno promijeniti smisao riječi vodootporan

Proizvod nazvan NeverWet temelji se na silikonu, a odbija gotovo sve vrste tekućine i ulja tako što stvara vrlo visok kontaktni kut. Kontaktni kut je mjera kojom se opisuje jačina močenja neke čvrste površine. Definira se kao kut koji zatvara tangenta povučena na rub kapi tekućine koja se nalazi na nekoj čvrstoj površini iz trojne točke kontakta (slika dolje desno). Što je kut veći, to je močenje manje. Primjerice, kada kap vode leži na jako hidrofilnoj površini ona će se gotovo potpuno raširiti po njoj pa će kontaktni kut biti jednak nuli. Ako pak leži na hidrofobnoj površini, skupit će se u kuglicu pa će kontaktni kut biti veći od 90 stupnjeva.

Kliknite za uvećanje

NeverWet ima mnogo viši kontaktni kut od tradicionalnih hidrofobnih materijala kao što su vosak za automobile (90 stupnjeva) ili teflon (95 stupnjeva). Na oko 170 stupnjeva superhidrofobnog NeverWeta tekućina doslovno klizi pa se čini kao da je prizor napravljen računalnom animacijom (pogledajte video dolje).

No NeverWet je mnogo više od vodootpornog materijala. Poprskan po površini navodno štiti i od leda, hrđe, nečistoća, prašine, blata, pa čak i od bakterija. Na svojim službenim stranicama Ross Nanotechnology tvrdi da će materijali presvučeni slojem NeverWeta zadržati neobična svojstva pod snažnim pritiscima, u raznim vremenskim uvjetima i to za dugo vrijeme. Neki predmeti premazani njime ostali su suhi i nakon što su godinu dana proveli pod morem.

Prema video snimci objavljenoj na YouTubeu, iPhone poprskan NeverWetom možete držati potopljen u posudi s vodom punih pola sata, a on će i dalje bez problema raditi. Čini se da bi se novi materijal mogao primjenjivati kao zaštitno sredstvo na cijelom nizu različitih objekata – od cipela i tkanina, preko električne opreme, do sanitarnih i bolničkih uređaja i površina.