KRAJ IGARA NA ZRAKU

Zimsko micanje kazaljki je štetno za djecu

10.11.2011 u 14:53

Bionic
Reading

Svake godine kada dođe vrijeme za prelazak na zimsko računanje vremena u medijima i stručnim krugovima širom svijeta povedu se rasprave je li to uistinu korisno i zdravo

Rusija, Bjelorusija i Ukrajina ove su godine odlučile ostati na ljetnom vremenu, a prijedlog s istom idejom našao se i na stolovima britanskih zastupnika.

U toj otočnoj zemlji odlazak s posla ili iz škola ravno u mrkli mrak očito je trn u oku mnogih ljudi pa kritike micanja kazaljki nisu rijetkost. Tako su prošle godine znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge izračunali da bi se produljenjem dana u večernjim satima mogla uštedjeti struja i smanjiti emisija CO2 za najmanje pola milijuna tona godišnje. Neke britanske studije iz 60-ih pokazale su pak da svjetlije večeri smanjuju broj nesreća u prosjeku za oko 100 po sezoni te da pogoduju turizmu. Neki liječnici i psihijatri također smatraju da bi produljenje dana u poslijepodnevnim satima djelovalo povoljno na osobe koje imaju problema s tzv. sezonskim poremećajem raspoloženja, odnosno zimskom depresijom.

Danas je konačno objavljeno novo istraživanje koje je pokazalo da bi kasniji zalazak sunca godio i djeci. Naime, prema rezultatima objavljenim u časopisu Journal of Physical Activity and Health, na igru djece na otvorenom više utječe količina dnevnog svjetla nego vremenske prilike. Studija je provedena na jugoistoku Engleske na uzorku od 325 djece u dobi između osam i 11 godina.

Mali ispitanici nosili su akcelerometre koji su bilježili količine njihove aktivnosti, a rezultati su se bilježili u dnevnicima. Tim s London School of Hygiene and Tropical Medicine i University College London utvrdio je da su djeca bila aktivnija za duljih dana, osobito poslijepodne od 17 do 20 sati ljeti. U tom periodu djeca su ljeti provela 22 posto vremena u različitim aktivnostima. U isto vrijeme tijekom proljeća, jeseni i zime bila su aktivna samo 13 posto vremena. Na te rezultate nisu bitnije utjecali ni kiša ni vjetar ni oblaci. U ukupnim količinama aktivnosti djece igra na zraku imala je znatno veći udio od svih ostalih, poput vožnje bicikla ili sporta u školi.

Članica istraživačkog tima, dr. Anna Goodman iz London School of Hygiene and Tropical Medicine kaže da je to najizravniji dokaz da bi pomicanje kazaljki na satu koje bi osiguralo da poslijepodne bude više dnevnog svjetla povećalo tjelesne aktivnosti djece.

'Činjenica da djeca provode više vremena u igri na zraku te da su tjelesno aktivnija za duljih dana mogla bi biti važna za njihovo zdravlje i sprečavanje pretilosti', rekla je Goodman.

Neki stručnjaci ističu da bi djeca također bila sigurnija kada bi se kući iz škole vraćala za vrijeme danjeg svjetla.

Pomicanjem kazaljki na satu prema naprijed jutra bi postala mračnija, međutim istraživanje je pokazalo da količina svjetla u jutarnjim satima ne utječe naročito na ukupne razine dječjih aktivnosti.