DOBROĆUDNI MONSTRUM

Golema Sunčeva pjega Bad Boy okreće se prema Zemlji!

07.11.2011 u 10:43

Bionic
Reading

Znanstvenici su na Suncu u četvrtak zabilježili jednu od najvećih solarnih oluja u posljednjem solarnom ciklusu koja je manje od sat vremena kasnije na Zemlji izazvala smetnje u radiokomunikacijama

Oluju je stvorila golema Sunčeva pjega, najveća koja je snimljena u posljednjih nekoliko godina.

NASA je objavila da znanstvenici nastavljaju pratiti aktivno područje jer bi ono moglo uzrokovati nove solarne aktivnosti u vrijeme kada pjega bude prolazila prednjom stranom Sunca. Budući da snimljena oluja nije bila okrenuta prema Zemlji, smetnje u komunikacijama nisu bile velike. Međutim, slična oluja usmjerena prema našem planetu s odgovarajućom magnetskom orijentacijom mogla bi izazvati ozbiljne štete na satelitima i sustavima opskrbe električnom energijom.

Fascinantnu eksploziju zabilježile su kamere na NASA-inim satelitima Solar Dynamics Observatory i Stereo.

Sunčeve baklje su izboji energije koji se povezuju s područjima pojačane magnetske aktivnosti na površini naše matične zvijezde. Ove velike eksplozije u Sunčevoj atmosferi mogu osloboditi oko 6×10 na 25 džula energije, što je oko 1/6 ukupne energije koja otiđe sa Sunca svake sekunde. Magnetske aktivnosti na površini Sunca mogu blokirati tzv. konvekciju, odnosno protok topline iz unutrašnjosti prema površini i stvoriti zatamnjena područja koja nazivamo Sunčevim pjegama.

Golemo aktivno područje promjera oko 80.000 km (višestruko veće od Zemlje), nazvano AR11339 ili, popularnije, Bad Boy, trenutno se nalazi na tzv. istočnom horizontu Sunca.

'Ovaj veliki složeni kompleks aktivnog područja upravo je rotacijom ušao u vidljivi dio diska i mi ćemo ga pratiti narednih desetak dana', objavili su astronomi NASA-ine promatračnice Solar Dynamics Observatory.

Znanstvenici pretpostavljaju da bi aktivno područje moglo stvoriti još sličnih oluja.

'Golemo blještavo aktivno područje i dalje je moćno', objavili su djelatnici iz National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) i dodali: 'Prilično je vjerojatno da će biti još toga.'

Povećana solarna aktivnost posljednjih dana posljedica je buđenja Sunca koje bi u svojem 11-godišnjem ciklusu trebalo dosegnuti maksimum 2013. godine.

Hrvatski stručnjak za Sunce dr. sc. Vršnak Bojan kaže da se do maksimuma očekuje da će biti i aktivnijih područja.

'Ovo je bio vrlo snažan bljesak, međutim, na Suncu je u prošlom ciklusu znalo biti i do 10 puta jačih. Izboji na Suncu pojačavaju ionizaciju u Zemljinoj atmosferi, što pak može izazvati smetnje u radiokomunikacijama. Ovaj bljesak dogodio se na istočnom rubu. Veće geomagnetske poremećaje na Zemlji obično izazivaju koronalni izbačaji koji se dogode u središnjem ili u zapadnom dijelu Sunčeva diska. No zanimljivo je da se ovako velike skupine pjega na Suncu mogu vidjeti čak i golim okom pri zalasku Sunca kada Zemljina atmosfera oslabi njegov sjaj. Nemojte, međutim, gledati izravno u Sunce bez odgovarajuće zaštite usred dana', rekao je dr. Vršnak.