Znanost 520 DANA

Šestorica 'astronauta' završila simulirani let na Mars

Šestorica ruskih, europskih i kineskih 'astronauta' koji su gotovo godinu i pol dana bili zatvoreni u replici svemirskog broda pokraj Moskve simulirajući let na Mars, 'vratili su se na Zemlju' u petak, po snimkama Europske svemirske agencije (ESA)

Jedan je inženjer otpečatio vrata i šestorica astronauta - Francuz Romain Charles, talijansko-kolumbijski državljanin Diego Urbina, Rusi Suhrob Kamolov, Aleksej Sitev i Aleksandar Smolejevski i Kinez Wang Yu - izašli su iz broda, po snimkama koje je izravno prenosila agencija na svojoj internetskoj stranici.

Smiješeći se, šestorica astronauta u modrim skafanderima s natpisom Mars 500 na prsima mahnuli su znanstvenicima koji su ih dočekali.

'Nakon 520 dana pokusa u cijelosti smo izvršili naš program. Svi članovi posade se dobro osjećaju. Spremni smo za nova ispitivanja', rekao je zapovjednik posade Aleksandar Sitev.

Pokus koji je počeo 3. lipnja 2010. u ruskom Institutu za medicinsko-biološka istraživanja (IMBP) u predgrađu Moskve trajao je 520 dana kako bi se simulirali putovanje na Mars - za koje bi trebalo gotovo 250 dana - istraživanje na Crvenom planetu veljači u trajanju od mjesec dana i povratak na Zemlju.

Astronauti će četiri dana biti u karanteni radi liječničkih pretraga, a 8. studenoga će održati tiskovnu konferenciju.

http://www.esa.int/esaCP/SEMB9ALUBUG_index_0.html
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još