Znanost NOVI HIT YOUTUBEA

Pogledajte kako je kit zamalo progutao surfericu

  • Autor: NJD
  • 4.11.2011 15:17:26
  • 4.11.2011 14:35:57

Videozapis u kojem se vidi kako je jedna žena zamalo završila u raljama grbavog kita postao je pravi hit na YouTubeu

Mada je objavljen prije samo dva dana, dosad je pogledan više od 161.000 puta. Incident je zabilježen nedaleko od Santa Cruza u Kaliforniji. Autorica filma Barb Roettger snimala je surfericu i dvojicu kajakaša kada je iz vode ispred nje neočekivano iskočila golema životinja.

Uz obale pored Santa Cruza već dulje vrijeme boravi skupina grbavih kitova koji se ondje hrane raznim ribama kao što su haringe i lososi. U lovu se često koriste neobičnom, ali vrlo učinkovitom tehnikom - stvaranjem mreže od mjehura. Skupina kitova pliva u krugovima koji se smanjuju i ispušta mjehuriće ispod jata riba. Mjehurići okružuju jato i zbijaju ga u sve manji pojas. Kada se krug dovoljno smanji, a jato zgusne, kitovi razjapljenih usta zaplivaju iz dubine prema površini kroz 'mrežu' i progutaju na tisuće riba u jednom zalogaju.

Čini se da je snimljeni kit upravo bio u lovačkom zanosu kada ga je ovjekovječila Roettgerina kamera.

Budući da je u posljednje vrijeme u vodama Kalifornije zabilježeno više opasnih bliskih susreta ljudi s golemim kraljevima dubina, vlasti su upozorile promatrače kitova da se drže najmanje 100 metara od njihovih hranilišta.

Roettger kaže da je nakon svojeg debitantskog prirodoslovnog filma razvila puno veće poštovanje prema kitovima i njihovim pašnjacima te da ih u budućnosti uglavnom planira promatrati sa sigurnijeg kopna.

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još