ZNANSTVENICI PITAJU

Treba li uopće medicini alternativa?

03.11.2011 u 12:38

Bionic
Reading

U proteklih stotinjak godina razvoj znanosti i tehnologije, a iznad svega medicine produžio je očekivano trajanje života sa 30-ak godina početkom 20. stoljeća na današnjih 67 godina

Unatoč takvom uspjehu medicine, alternativne metode liječenja u suvremenom društvu stječu sve veću popularnost. Sustavna istraživanja provedena u 13 zemalja svijeta pokazala su da oko 31 posto svih oboljelih od raka poseže za nekim oblikom komplementarnog i alternativnog liječenja CAM. Ove tehnike postale su i vrlo unosan biznis. Primjerice, procjenjuje se da samo u Sjedinjenim Državama godišnje donose profit od oko 34 milijarde dolara. Amerikanci na prirodne proizvode, koji ne sadrže ni vitamine ni minerale, godišnje troše oko 14,8 milijardi dolara – oko jednu trećinu iznosa koji daju za farmaceutske proizvode.

Definicije alternativne medicine su različite, no uglavnom se pod tim imenom podrazumijevaju tehnike liječenja koje nisu obuhvaćene konvencionalnom medicinom. Američka nacionalna zaklada za znanost definirala je alternativnu medicinu kao tretmane čije djelovanje nije dokazano znanstvenim metodama. Ova definicija temelji se na ideji da je znanost otvorena za sve tehnike liječenja koje se mogu znanstveno potvrditi. Drugim riječima, svaka tehnika koja dokaže da je učinkovitija od placebo efekta u određenom će trenutku biti prihvaćena kao mainstream medicina. Tako se primjerice čak sedam biljnih vrsta od ukupno osam koje su pronađene u neandertalskim grobovima starim 60.000 godina na lokaciji Shanidar u sjevernom Iraku danas koristi u medicinske svrhe. U ovom kontekstu neminovno se nameće pitanje treba li uopće medicini alternativa.

Odgovor na ovo, ali i niz drugih pitanja vezanih uz CAM, pokušat će dati ugledni hrvatski znanstvenici na istoimenoj tribini koja će se održati u petak, 4. studenoga 2011. u 19 sati u Dvorani grada Zagreba, Kaptol 27. Ulaz je besplatan, a dio vremena odvojen je za raspravu i pitanja! (Za detaljnije informacije kliknite na ovaj link.)


Program predavanja:

Dr. sc. Tomislav Portada: 'Homeopatija iz perspektive kemičara'
Prof. dr. sc. Damir Sapunar: 'Zašto pametni ljudi vjeruju u gluposti?'
Prof. dr. sc. Ana Marušić: 'Medicina utemeljena na dokazima'

Prvo predavanje će održati dr. sc. Tomislav Portada (IRB, Zagreb), koji će iz perspektive kemičara ispričati ponešto o osnovnim i nemogućim principima homeopatije; beskrajnim i moćnim razrjeđenjima i o pamćenju vode.

Prof. dr. sc. Damir Sapunar (Medicinski fakultet, Split) govorit će o mehanizmima nastanka boli i placebo učinku na koji se oslanjanju i kojim se opravdavaju sve grane alternative, te kako uopće možemo pomisliti da nas je izliječio nadriliječnik.

Prof. dr. sc. Ana Marušić (Medicinski fakultet, Split), bivša urednica Croatian Medical Journala i stručnjakinja za metodologiju kliničkih istraživanja, održat će predavanje o medicini utemeljenoj na dokazima, o razlikama između medicine i alternative s obzirom na dokaze, te o metodama objektivnog i nepristranog analiziranja rezultata kliničkih studija. Između ostalog, upoznat će nas s radom Cochrane kolaboracije u svijetu i u Hrvatskoj.