'BESPRAVNO ROĐENI'

Djeca sve češće tuže liječnike jer su dozvolili da se rode!

27.10.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Izraelska djeca rođena s tjelesnim manama sve češće podižu tužbe protiv liječnika što su uopće dozvolili da se rode. Ovakve tužbe, kojih je od 1987. do danas bilo 600-tinjak, potaknule su izraelsku vladu da pokrene istragu

Prema medicinskim etičarima ovi slučajevi tzv. 'bespravnog rođenja' otvaraju ozbiljna moralna pitanja – s jedne strane o vrijednosti života invalida, a s druge o pritiscima na liječnike koje mogu uzrokovati. Naime, tužbe bi mogle natjerati liječnike da se iz pretjeranog opreza ponekad odluče prekinuti čak i zdrave trudnoće. Neki etičari pak optužuju odvjetnike da u potrazi za profitom iskorištavaju zajednice u kojima postoje visoke razine genetičkih oboljenja.

Slučajevi 'bespravnih rođenja' u kojima roditelji traže odštete za podizanje invalidne djece nisu rijetkost. Prošli mjesec jedan je kalifornijski par dobio četiri-pet milijuna dolara odštete nakon što liječnici sonografima nisu uspjeli otkriti da im sin nema noge i jednu ruku.

'Teško mi je razumjeti roditelje koji izlaze pred sud i pred svojom djecom kažu kako bi bilo bolje da se nisu rodila', rekao je rabin Avraham Steinberg, etičar iz Medicinske škole na Hebrew University-Hadassah u Jeruzalemu, koji se pita 'kakve to psihološke posljedice ima po djecu?'

U posljednje vrijeme u Izraelu postaje trend da djeca sama tuže bolnice čime postižu veće odštete uz argument da cijeli život moraju provesti u patnji.

Jedan od prvih uspješnih slučajeva zabilježen je 1980. u Kaliforniji kada je jedno dijete tužilo liječnike zato što se rodilo s teškim neurodegenerativnim stanjem koje se zove Tay-Sachsova bolest. Nakon pravnog presedana koji je postavljen 1987. godine, u Izraelu broj tužbi neprekidno raste. U mnogim zemljama, među kojima i Velikoj Britaniji te većini američkih saveznih država, takve tužbe se ne prihvaćaju.

Ovaj problem posebno je izražen u Izraelu jer su ondje brakovi među rođacima (bratićima i sestričnama u drugom koljenu) relativno česti. Među muslimanima i Druzima na takve brakove otpada oko 40 posto, među kršćanima oko 20 posto, a među Beduinima čak 67 posto. Stoga se velika pozornost posvećuje raznim testiranjima, osobito genetskim. No slično je i u mnogim drugim zajednicama na Bliskom istoku, u Indiji i Sjevernoj Africi.

Neki izraelski etičari i liječnici smatraju da odvjetnici željni lake zarade ciljano traže klijente u rizičnim populacijama u kojima su takvi brakovi i genetska oboljenja česti.

Poznati jeruzalemski medicinski odvjetnik Asaf Posner nekim je svojim klijentima oboljelim od cistične fibroze i spine bifide osigurao odštete od gotovo 800.000 eura. Za slučaj tzv. sindroma fragilnog X kromosoma, na kojem trenutačno radi, mogao bi dobiti oko 1,7 milijuna eura.

No Posner smatra da je problem u tome što genetičke tvrtke i opstetričari kod svojih klijenata stvaraju pretjerana očekivanja i preveliko povjerenje u postojeće testove.

'Liječnici zarađuju goleme svote od budućih roditelja koji plaćaju privatna testiranja poput ultrazvuka', ističe Posner i dodaje: 'Stoga se ne bi trebali žaliti kada ih netko tuži zbog nemara. Bez kritika, liječnička bi profesija postala korumpirana.'