KOD CURA NE IDE

I dečke treba cijepiti protiv HPV-a

26.10.2011 u 14:58

Bionic
Reading

Cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji izaziva rak grlića maternice još uvijek nije zadobilo naklonost većine djevojaka, pa stručnjaci predlažu da bi se trebali cijepiti i mladići

Američki panel u utorak je odlučio da bi se cjepivo trebalo davati i dječacima kako bi se pospješila zaštita od spolno prenosivog virusa. Djelatnici javnog zdravstva još od 2006. pokušavaju pridobiti roditelje da cijepe svoje kćeri protiv HPV-a, međutim, ima ih dosta koji sumnjaju u sigurnost cjepiva. Puno je i roditelja koji ne žele razmišljati o tome da će njihove kćeri jednoga dana imati spolne odnose ili pak onih koji strahuju da bi cjepivo moglo poticati promiskuitetno ponašanje.

Advisory Committee on Immunization Practices jučer je izglasao prijedlog prema kojem bi se dječaci rutinski cijepili. Dužnosnici komisije priznaju da ih je na taj korak navela činjenica da se još uvijek cijepi premali broj djevojčica. Samo 49 posto djevojčica primilo je prvu od tri doze, a tek 30-ak posto primilo je sve tri.

Stručnjaci smatraju da će glavna korist od cijepljenja dječaka biti sprječavanje širenja virusa spolnim putem, ali i prevencija raka genitalija, odnosno anusa ili penisa kod muškaraca. Više od pola aktivnih muškaraca u SAD-u u nekom trenutku zarazi se HPV-om, no virus najčešće nestaje, a da ne izazove zdravstvene probleme. Prošle godine u toj je zemlji zabilježeno oko 1.250 slučajeva raka penisa te oko 2.020 slučajeva raka anusa.