NA NEBU DREVNE KINE

Riješena tajna prve viđene supernove

25.10.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Astrofizičari su konačno uspjeli u potpunosti odgonetnuti tajanstvenu pojavu blještave zvijezde koju su prvi puta prije skoro dvije tisuće godina uočili kineski astronomi, objavila je NASA

Godine 185. kineski su astronomi opazili 'gostujuću zvijezdu' koja se misteriozno pojavila na nebu i ostala vidljiva oko osam mjeseci. Znanstvenici su 60-ih godina prošlog stoljeća zaključili da je ta nebeska pojava zapravo prva supernova koja je opisana u analima astronomije.

Ostaci zvijezde koja je na oko 8.000 svjetlosnih godina od Zemlje eksplodirala u spektakularnu supernovu, kasnije su nazvani RCW 86.

No jedna je misterija i dalje intrigirala znanstvenike – naime, kuglasti ostaci puno su veći nego što bi se očekivalo.

Tajna je napokon odgonetnuta uz pomoć novih infracrvenih promatranja i svemirskog teleskopa NASA-e te podataka s orbitalnih američkih i europskih teleskopa. Novi podaci pokazali su da je RCW 86 bila supernova tipa Ia, nastala smrću relativno mirne zvijezde, poput našeg Sunca, koja se smanjila i formirala nebeski objekt velike gustoće tzv. bijeli patuljak. Taj je bijeli patuljak eksplodirao u supernovu nakon što je usisao jednu drugu zvijezdu u svojoj blizini.

'Bijeli patuljak je poput žeravice nakon ugašene vatre - ako na nju prolijete benzin eksplodirat će', objasnio je Brian Williams, astronom sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini.

Nova istraživanja objašnjavaju zbog čega su ostaci RCW 86 tako raspršeni.

Supernova koja se pojavila godine 185. između zviježđa Šestara i Kentaura, a zapazili su je kineski astronomi, opisana je u Knjizi kasnijeg Hana iz 5. stoljeća.