SVJETSKA PROMOCIJA

200 eura za kutiju Radmanovog 'koktela mladosti'

20.10.2011 u 16:23

Bionic
Reading

Establišment se više brine za industriju zdravlja i izgradnju bolnica nego za zdravlje ljudi, zato što je to profitabilnije, međutim, prevencija će u budućnosti u medicini dobivati sve veći značaj, rekao je danas na svjetskoj promociji dodatka hrani ADR Energizer HPE 40 poznati hrvatski molekularni biolog dr. sc. Miroslav Radman

'Prevencija je kultura koja se mora graditi, koju neki narodi poput Kineza, imaju više nego mi. Kod nas čovjek obično moli boga da se ne razboli, a kada se to dogodi, onda se prioriteti mijenjaju i spašava se život. Mi nismo navikli investirati u zdravlje dok ga još imamo', rekao je dr. Radman koji smatra da je sprječavanje bolesti cijepljenjem, higijenom, zdravom prehranom, vodom i zrakom, zaslužnije za udvostručenje trajanja života, sa 40 na 80 godina, u posljednja dva stoljeća nego svi mogući lijekovi. Uvjeren je da će trend proizvodnje tzv. medikalizirane hrane, koji trenutno tek stidljivo diže glavu, u desetljećima koja dolaze postati temelj zdravlja i zauzeti mjesto koje sada ima farmaceutska industrija.

U svojoj prezentaciji u dvorani hotela The Regent Esplanade Zagreb Radman je istaknuo da je ADR polifenolski nevitaminski antioksidans nove generacije koji nema štetnih nuspojava te da je njegovo antioksidativno djelovanje nekoliko tisuća puta jače od vitamina E. Sadrži koktel poznatih prirodnih farmakološki aktivnih supstanci iznimnih antioksidacijskih svojstava – resveratrol koji se dobiva iz grožđa, oligomerne proantocijanidine (OPC) koje sadrže mnoge biljke, likopen iz rajčice i EGCG, ekstrakt zelenog čaja. Njegov učinak posebno je snažan zbog biotehnološkog postupka proizvodnje kojim se postojeći efekti svih supstanci pravom kombinacijom pojačavaju. Sastav ovog suplementa dobrim se dijelom temelji na iskustvima stečenim u istraživanjima u Mediteranskom institutu za istraživanje života (MedILS), u kojima su Radman i njegovi suradnici tragali za svojevrsnim 'eliksirom mladosti', koktelom tvari koji bi ublažavao oksidativne procese koji izazivaju oštećenja na proteinima i genima te stoga i u stanicama i organima.

Skup za Hrvate, no 'ako je dobar za konje, bit će i za nogometaše'

Svaki dan po jedna pilula od 25 kuna

Ispitivanja ADR-a provedena su na laboratorijskim kulturama stanica na institutu MedILS u Splitu (što ipak nije dokaz da djeluje na organizam u cjelini - op. a.), koji vodi dr. Radman, a testiran je na članovima tima - navodno ga svi, uključujući dr. Radmana, konzumiraju već duže od godinu dana bez ikakvih štetnih nuspojava. Trenutno je registriran kao dodatak hrani u Sloveniji, a za Hrvatsku se još čeka samo potpis ministra. Budući da nije lijek, već suplement, nije morao proći uvriježena rigorozna i skupa testiranja učinaka i nuspojava, no članovi tima kažu da neki njihovi partneri, osobito u SAD-u, žele da se registrira i kao lijek. Zasad će se distribuirati u Sloveniji i Njemačkoj, prodaja je već počela preko interneta, a za proizvodnju su zainteresirane i neke kompanije iz Europe i SAD-a. Cijena jednog pakiranja od 60 tableta, što je dovoljno za dva mjeseca, iznosi 200 eura!

Dr. Radman kaže da je svjestan da će ovako visoka cijena možda biti problem za hrvatsko tržište, međutim, ističe da je ona rezultat činjenice da je izdvajanje svakog od sastojaka dosta skupo. Mjerenja su pokazala da suplement ima stvarno djelovanje koje se ne može objasniti tzv. placebo efektom. 'Testirali smo ga na stanicama u kulturi, koje nemaju mozga i stoga ne mogu reagirati na placebo efekt', rekao je dr. Radman. Budući da je na prezentaciji u publici bio i glavni tajnik HNS-a Zoran Srebrić, novinari su ga pitali misli li da bi naša reprezentacija imala bolje rezultate kada bi nogometaši pili ADR. 'Ako djeluje pozitivno na trkaće konje, djeluje i na trkaće ljude', odgovorio je akademik Radman.

U svojoj prezentaciji ADR-a Radman je pojasnio da je oksidacija što je u stanicama izazivaju slobodni radikali, odnosno atomi kisika koji imaju višak ili manjak elektrona, ključna u procesu starenja. O kisiku smo navikli misliti kao o nečemu bez čega nema života, međutim, slobodni radikali su nestabilni te se rado vezuju na neke elemente u proteinima poput ugljika. Na taj način izazivaju oštećenja koja smanjuju funkcionalnost stanice. Dobri antioksidansi, uvjeren je Radman, mogli bi ne samo usporiti ili zaustaviti starenje, već i podmlađivati. 'To je san koji želim podijeliti s vama', rekao je akademik ističući da je ADR čak tisuću puta bolji antioksidans od svih postojećih.

Jedan od kreatora suplementa dr. med. Slavko Ivković, član Europske akademije za interdisciplinarnu medicinu i član znanstvenog savjeta akademije, objasnio da antioksidansi poput vitamina A, C i E nisu doživjeli naročit uspjeh, iako su mnogi medicinari imali velika očekivanja, iz dva razloga – prije svega zato što su u pilulama korišteni sintetizirani, a ne prirodni sastojci, a kao drugo zato što ti dodaci nisu imali dovoljno jaka antioksidativna svojstva. No dok je kod ljudi pomalo razočarala, primjena antioksidansa danas je vrlo prisutna u uzgoju životinja.

Dr. Ivković je naglasio da oksidativne procese u stanicama potiču razne supstance od alkohola do UV zračenja i cigareta, ali i intenzivna fizička aktivnost, zbog čega su posebice ugroženi profesionalni sportaši. 'Ne znam zašto se to rijetko čuje, ali samo u jednoj cigareti ima oko dva milijuna nestabilnih atoma kisika', rekao je.

Prema Ivkoviću, svakodnevno uzimanje samo jedne kapsule proizvoda Energizer HPE 40 osigurava učinkovitu i potpunu antioksidacijsku zaštitu stanica. No u stručnim krugovima već se duže vrijeme vodi rasprava o tome može li se učinak dodataka hrani smatrati većim od onoga koji ima uravnotežena, zdrava hrana. U nekim zemljama, poput Norveške, stoga je zabranjeno reklamiranje njihovih ljekovitih svojstava. Međutim, tvorci ADR-a ističu da bi trebalo popiti na litre čajeva i vina te pojesti kile rajčica da bi se postigao efekt koji ima jedna pilula. Kao ilustraciju istaknuli su tzv. Francuski paradoks - činjenicu da Francuzi žive par godina duže od drugih nacija iako se hrane i žive relativno nezdravo. Istraživanja su pokazala da je to rezultat djelovanja resveratrola u vinu. U Švedskoj čak postoje restorani koji serviraju francusku hranu i vina, a zovu se Francuski paradoks. ADR, koji također sadrži resveratrol, trebao bi postati svojevrstan hrvatski paradoks i uspješan hrvatski brend.


Istra kao regija dugovječnosti

U konferenciji u Zagrebu sudjelovao je i Ivan Nino Jakovčić, župan Istarske županije, koji je izjavio da se projekt dugovječnosti u zdravlju s ADR linijom idealno uklapa u ideju da Istra postane destinacija zdravstvenog turizma. Objasnio je da već sada brojni istarski prehrambeni proizvodi slove kao zdravi, a najavio je da će ta regija graditi imidž regije zdravlja te da postoje ideje da se ondje izgradi zajednički laboratorij koji bi radio na istraživanju antioksidansa.