OPASNIJI OD PRETHODNIKA

Pada novi satelit, rizik ozljede je 1:2000

18.10.2011 u 09:28

Bionic
Reading

Na Zemlju bi za nekoliko dana trebao pasti njemački satelit veličine automobila, no znanstvenici još ne znaju točno mjesto njegova udara

Prema stručnim izračunima, dijelovi letjelice Roentgen Satellite (ROSAT) trebali bi aterirati 22. ili 23. listopada. Budući da je nefunkcionalna i nema pogon, past će nekontrolirano.

ROSAT će se u atmosferi raspasti na dijelove. Neki od njih će izgorjeti zbog topline trenja, međutim stručnjaci predviđaju da bi oko pola njegove ukupne mase, odnosno 1,6 tona ostataka moglo preživjeti i stići do Zemljine površine. Vjerojatnost da bi nekoga na Zemlji mogli pogoditi procjenjuje se na 1 naprama 2.000, dakle vrlo je mala. Vlasnik ROSAT-a, njemačka svemirska agencija, izračunala je da će rizik za njemačke državljane znositi jedan naprama 700.000.

Zona u koju bi dijelovi mogli pasti proteže se od 53. stupnja sjeverne do 53. stupnja južne geografske širine - od sjevera Europe do juga Afrike. Najveća vjerojatnost udara bit će ispod putanje po kojoj će se kretati u trenutku pada, no neki dijelovi mogli bi se rasuti u pojasu širine 80-ak kilometara.

'Ne očekujemo da će povratak preživjeti veći komadi osim ogledala, stakla i keramičkih dijelova', rekao je Jan Woerner, čelnik izvršnog odbora njemačke svemirske agencije. 'Tijekom ulaska u atmosferu uglavnom sagore svi dijelovi osim keramičkih i staklenih koji mogu pasti u većim komadima.'

Bit će to drugi veliki satelit koji će pasti na Zemlju u posljednja dva mjeseca. Naime, 24. rujna u vode Tihog oceana pao je NASA-in Upper Atmosphere Research Satellite (UARS). Iako je UARS bio znatno veći od ROSAT-a, bio je velik poput dvokatnog autobusa, vjerojatnost da bi on nekoga mogao pogoditi bila je manja - jedan naprama 3.200, zato što u ROSAT-u ima više dijelova koji su otporni na visoke temperature.

Letjelica ROSAT plod je suradnje Njemačke, SAD-a i Velike Britanije. Konstruirana je i lansirana pod vodstvom njemačke svemirske agencije Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt (DLR). Agencija je najavila da će pomno pratiti razvoj situacije.