JEDNOOKO ČUDOVIŠTE

Pronađen rijedak morski pas kiklop

14.10.2011 u 14:34

Bionic
Reading

U Meksiku je nedavno otkriven izuzetno rijedak morski pas kiklop

Zametak dug 56 centimetara ima jedno funkcionalno oko na prednjoj strani glave, što je jasan znak prirođene malformacije poznate kao kiklopija, koja je zabilježena kod nekoliko životinjskih vrsta, ali i kod ljudi.

Neobično stvorenje i devetero normalnih blizanaca pronašao je ribar Enrique Lucero León kada je čistio utrobu ženke morskog psa koju je ulovio u Kalifornijskom zaljevu.

'Ajme, ovo je nevjerojatno', uzviknuo je León kada je naišao na malo 'čudovište'. Fotografije stvorenja odlučio je objaviti na Facebooku, a za otkriće su ubrzo saznali Galván-Magaña i Marcela Bejarano-Álvarez iz Interdisciplinarnog centra za morske znanosti u La Pazu. Zamolili su ribara da im posudi mladunca da bi ga istražili. Zametak su snimili rendgenskim zrakama, a snimke usporedili s ranijim istraživanjima kiklopije da bi bili sigurni da je mladunac uistinu morski pas kiklop.

Znanstvenici su i prije znali naići na zametke morskih pasa kiklopa, međutim dosad nijedan nije pronađen izvan maternice pa stručnjaci vjeruju da nisu sposobni dulje preživjeti u prirodnom okolišu.

Kiklopija je urođena malformacija koju karakterizira neuspjeh u stvaranju odvojenih očnih duplji. Javlja se kod jedne od 16.000 rođenih životinja te kod svakog 250. embrija. Lice kiklopa najčešće nije razvijeno, a nos obično nedostaje ili je krivo postavljen. Kiklopija je kod ljudi vrlo rijetka, međutim u muzejima se čuva nekoliko uzoraka. Registrirana su i dva slučaja djece s Downovim sindromom koja su rođena s jednim okom. Uzrokuju je genetske mutacije ili jaki teratogeni alkaloidni otrovi kakav sadrži sjevernoamerička biljka Veratrum californicum.