SINDIKAT PREPOROD

'Ministar potplaćenih učitelja bahat je i prema sudu'

05.10.2011 u 14:10

Bionic
Reading

U protekloj godini došlo je do daljnjeg srozavanja materijalnog položaja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i to je osnovna poruka koju želimo uputiti prigodom Svjetskog dana učitelja, rekao je danas predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić

'Naime, upravo prošle godine dosegnut je neslavan rekord jer su prosječne plaće zaposlenih u osnovnim školama u jednom mjesecu zaostale čak 640 kuna za prosječnim plaćama u državi i iznosile 4.858 kuna. Isto tako, izgubili smo dva vrlo važna materijalna prava – jedno je pravo na božićnicu od 1.250 kuna, a drugo mjesni prijevoz zaposlenih. To je značajan udar na standard svih nas koji radimo u školama', objasnio je za tportal Stipić.

Čelnik Preporoda podsjetio je da su prošlu godinu obilježili i brojni problemi s državnom maturom. U posljednjem slučaju prije nekoliko tjedana 40-ak ispitnih koordinatora smijenjeno je preko noći i bez obrazloženja. 'Osudili smo tu pojavu, a iznad svega to da se u ovoj zemlji može ikoga smijeniti, a da mu se ne da obrazloženje zašto se to dogodilo, kako je to učinio čelnik Centra za državnu maturu', rekao je Stipić.

I najnoviji slučaj učenika iz Rijeke koji nekoliko dana prije završetka školske godine odlazi u drugu i tamo popravlja sve ocjene pa se vraća u matičnu školu predstavlja eklatantan primjer neuređenosti sustava, njegovih zakona i pravila, istaknuo je Stipić koji smatra da je našem školstvu potreban 'temeljit remont'.

Čak i kada tuži, Fuchs ne poštuje sud

Podsjetio je i da je ove godine po prvi put jedan ministar podigao tužbu protiv nekog sindikata. 'Ministar Radovan Fuchs je tužio Preporod zbog duševne boli koja mu je nanesena jednim priopćenjem u kojem smo mi izrazili sumnju da se nije dovoljno odgovorno postupilo oko formiranja pregovaračkog odbora za srednje školstvo. On se osjetio prozvanim i zbog duševne boli traži 70.000 kuna od Sindikata. Prošli tjedan je bilo prvo ročište, a on se na njemu nije pojavio, čime je pokazao svu bahatost jednog visokog državnog dužnosnika koji, čak i kad tuži, misli da mu je neki drugi posao važniji nego pojaviti se na sudu i tako pokazati da poštuje pravosudni sustav zemlje u kojoj obnaša funkciju ministra', rekao je Stipić.

Čelnik Preporoda kaže da je u protekloj godini bilo i nekih pozitivnih pomaka od kojih je posebno istaknuo smanjivanje upliva politike na upravljanje školama. Unatoč tome smatra da je posljednja godina bila godina stagnacije u kojoj nije bilo značajnijih pomaka.

Programi stranaka ne ulijevaju optimizam

Razloga za optimizam ne nalazi ni u predizbornim programima glavnih političkih oponenata. 'Ni u predizbornim programima HDZ-a niti Kukuriku koalicije pozitivni pomaci se ne najavljuju, barem ne u nekom doglednom vremenu. U ovih 17 godina postojanja početkom 1990-ih nas su nazivali SDP-ovim sindikatom, a potom su nas početkom 2000. zvali HDZ-ovim sindikatom. Sad opet kažu da se grebemo za nekakva mjesta u budućoj vlasti. To nas nikada nije zanimalo. Htjeli smo uvijek samo ukazivati na važne probleme. To nisu samo problemi nas koji smo zaposleni u školama. Zato danas prigodom dana učitelja želimo poslati poruku da je najskuplji učitelj onaj učitelj koji je slabo plaćen, a osobito koji je nepravedno slabo plaćen. Hrvatski učitelji su upravo slabo plaćeni i nepravedno slabo plaćeni', poručio je Stipić.