PRESEDAN ZAKLADE

Unatoč pravilima, Nobela dobiva znanstvenik koji je umro

04.10.2011 u 12:20

Bionic
Reading

Nakon što su u ponedjeljak obznanjeni dobitnici Nobelove nagrade za medicinu, odbor za njegovu dodjelu saznao je da je jedan od znanstvenika koji su je trebali primiti preminuo prije tri dana

Budući da pravila određuju da se nagrada ne dodjeljuje posthumno, bilo je upitno hoće li odbor ostati pri odluci da kanadski biolog Ralph Steinman bude upisan na prestižni popis laureata. No zaklada je još sinoć objavila da njezini predstavnici nisu bili svjesni da je profesor umro od raka gušterače te da odluka 'donesena u dobroj namjeri' ostaje.

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu kanadski je znanstvenik trebao podijeliti s dvojicom kolega prof. Bruceom Beutlerom i prof. Julesom Hoffmanom, međutim, umro je 30. rujna u 69. godini života od posljedica raka gušterače prije nego što je važna vijest stigla do njega. Teška bolest dijagnosticirana mu je prije četiri godine, a protiv nje se borio terapijom koju je sam utemeljio.

Steinman je prema službenom izviješću odbora nagradu zaslužio za svoje otkriće dendritičkih stanica koje organizmu pomažu u borbi protiv infekcija.

'Razvoj događaja u ovoj situaciji je jedinstven i prema našim spoznajama, bez presedana u povijesti Nobelove nagrade', stoji u priopćenju zaklade. 'Prema statutu Nobelove zaklade radovi koje je ostvarila osoba koja je u međuvremenu preminula ne nagrađuju se. Međutim, statut precizira da se ona može dati osobi koja je izabrana, ali je umrla prije nego što ju je uspjela primiti. Interpretacija svrhe ovog pravila dovela nas je do zaključka da će Ralph Steinman dobiti Nobelovu nagradu za medicinu ili fiziologiju u 2011. godini.'

Prije nego što je odbor objavio svoju konačnu odluku, predsjednik sveučilišta Rockefeller Marc Tessier-Lavigne, na kojem je Steinman dugo radio kao biolog, rekao je da je 'oduševljen što je Nobelova zaklada odala priznanje Ralphu Steinmanu za njegova otkrića u području reakcija obrambenog sustava tijela'.

'No vijest je gorko-slatka jer smo jutros od njegove obitelji saznali da je prije par dana izgubio dugu bitku s rakom. Naše su misli s Ralfovom suprugom, djecom i obitelji', dodao je.

Presedan u dodjeli

Reakcija obitelji

Godine 1931. Erik Axel Karlfeldt posthumno je dobio Nobelovu nagradu za književnost, međutim 1974. Zaklada je promijenila pravila. 1996. William Vickery je umro nakon što je proglašen za lauerata, a prije službene ceremonije uručenja.

Borba s rakom vlastitom metodom

Kada je Steinmanu prije četiri godine dijagnosticiran rak gušterače, on se protiv teške bolesti odlučio boriti vlastitom metodom, objasnio je znanstvenikov suradnik i student na Sveučilištu Rockefeller.

'Ralf je smatrao da tumor treba izložiti dendritičkim stanicama koje će potom same orkestrirati imunološki odgovor', rekao je Nussenzweig. 'U liječenju je koristio vlastite dendritičke stanice koje su bile pune tumorskih antigena. Je li terapija djelovala ili ne, nikada nećemo saznati. No jedna je stvar sigurna - uspio je stvoriti T-stanice specifične za njegov rak. Očito se nije uspio izliječiti, međutim, moguće je da je uspio produljiti svoj život', rekao je Nussenzweig i dodao: 'Ralf je radio do posljednjeg tjedna. Sanjao je da se njegovo otkriće upotrijebi u liječenju raka i zaraznih bolesti poput HIV-a i tuberkuloze. Taj san je sada na dohvat ruke.'

Steinmanov sin Adam jučer je na konferenciji za novinare rekao: 'Uistinu je nemoguće opisati što naša obitelj sada osjeća. Gubitak Ralpha tijekom vikenda nas je teško pogodio, međutim, istovremeno smo ponosni što ćemo primiti ovu divnu počast.'