ZA TAJNE OBRANE ORGANIZMA

Nobela za medicinu dobili istraživači imunološkog sustava

03.10.2011 u 15:52

Bionic
Reading

Nobelovu nagradu za medicinu 2011. godine podijelili su Amerikanac Bruce Beutler, Luksemburžanin Jules Hoffmann i Kanađanin Ralph Steinman za istraživanje djelovanja imunološkog sustava, objavio je u ponedjeljak odbor za dodjelu te nagrade

Profesori Beutler i Hoffmann otkrili su kako se aktivira prva linija obrane organizma, a Steinman je otkrio dendritičke stanice.

'Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu za ovu godinu revolucionarno su promijenili naše razumijevanje imunološkog sustava, otkrivši ključna načela njegova aktiviranja', objašnjava u priopćenju Odbor. 'Beutler i Hoffmann dijele nagradu za istraživanje urođenog imunološkog sustava, dok je Steinman nagrađen za istraživanja stečenog imunološkog sustava.'

Imunološki sustav omogućuje organizmu da se brani oslobađanjem antitijela i ubojitih stanica kojima reagira na viruse i bakterije. Dijeli se na urođeni i stečeni. Urođeni reagira trenutno i zaustavlja infekcije razaranjem mikroorganizama i pokretanjem upale. 1996. prof. Hoffmann otkrio je da gen nazvan 'toll' kod vinskih mušica ima ključnu ulogu u pokretanju urođenog obrambenog sustava. Bez tog gena mušice uopće nisu osjećale zarazu. Prof. Beutler otkrio je 1998. ekvivalentni gen receptor nalik na toll kod miševa, a više sličnih receptora kasnije je otkriveno i kod ljudi.

Bruce Beutler (55) i Jules Hoffmann (70) 'otkrili su proteine receptore koji prepoznaju štetne mikroorganizme i aktiviraju imunološki sustav, što je prva etapa imunološke reakcije tijela', objasnio je Nobelov odbor. Njihova istraživanja otvaraju put razvoju novih lijekova i omogućuju obranu od imunideficijencije, poput astme, reumatoidnog poliartritisa i Chronove bolesti. 'Njihovi radovi otvorili su put razvoju prevencije i liječenju infekcija, raka i upalnih bolesti.'

Ralph Steinman (68) 'otkrio je dendritičke stanice imunološkog sustava i njegove jedinstvene sposobnosti da aktivira i regulira stečenu imunost, što je zadnja etapa imunološke reakcije organizma, tijekom koje se mikroorganizmi izbacuju iz tijela', stoji u priopćenju. Dendritičke stanice djeluju kao most između dva sustava i odlučuju hoće li se aktivirati stečeni obrambeni sustav.

Trojica dobitnika primit će nagradu na službenoj svečanosti u Stockholmu 10. prosinca, na dan smrti utemeljitelja nagrade, švedskog industrijalca Alfreda Nobela.

Nagrada iznosi 10 milijuna kruna (1,08 milijuna eura). Polovicu te svote podijelit će Beutler i Hoffmann, a druga polovica pripast će Steinmanu.