KLIMA DIVLJA

Vrući rujan oborio gotovo sve rekorde!

03.10.2011 u 12:21

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je, kao i u cijelom svijetu, u posljednjih 20-ak godina vrlo izražen trend globalnog zagrijavanja koji se odražava u postupnom porastu prosječnih temperatura

No ovogodišnji je rujan za meteorologe bio dvostruko iznenađenje. Naime, rujan je proteklih godina jedini pokazivao negativna odstupanja od klimatoloških trendova - dok su prosječne temperature ostalih mjeseci postupno rasle, on je bio nešto hladniji od prosjeka. Ove godine to se iznenada promijenilo. Štoviše, u proteklom su mjesecu u mnogim krajevima Hrvatske oboreni višegodišnji mjesečni rekordi.

Zamjenik predsjednika meteorološke udruge Crometeo Rade Popadić kaže da je, primjerice, na Zavižanu dosada najtopliji rujan bio zabilježen 1987. godine, s prosječnom mjesečnom temperaturom od 12,9 °C. Taj je rekord sada oboren, jer je prosječna temperatura bila 13,1 °C. Zavižan je prošli mjesec bilježio i najtopliji rujanski dan sa 25,6 °C.

Rujan se izjednačio sa srpnjem

Rekordi su padali i u Rijeci s prosjekom od 22,9 °C, na Marjanu sa 25,4 °C, dok je u Kninu zabilježen rekord koji je bio za cijeli stupanj viši od dosadašnjeg. U Splitu je čak 29 dana bilo toplije od prosjeka, a samo jedan dan bio je hladniji. O tome koliko je rujan bio topliji, najbolje govori činjenica da je njegova prosječna temperatura bila jednaka višegodišnjem prosjeku za srpanj, koji je inače najtopliji mjesec u Dalmaciji.

U najvećem dijelu Hrvatske u rujnu su se bilježile i manje količine oborina od prosjeka – ovisno o krajevima, može se reći da je pala tek trećina ili polovina mjesečnih oborina.

Dnevni temperaturni rekordi nastavili su se i u listopadu. Već u prva dva dana oboreni su apsolutni maksimalni rekordi za listopad pa tako novi rekord u Splitu iznosi 27,9 °C, u Dubrovniku 29,2 °C, a u Šibeniku 30,3 °C.

Iznadprosječne temperature zadržat će se sve do petka, kada nam stižu kiše i gotovo zimski vikend, tijekom kojeg bi mjestimice temperature mogle pasti i za 25 stupnjeva. No čini se da će listopad, nakon tog zahlađenja, ipak biti natprosječno topao.