Znanost ŠUME BUDUĆNOSTI

Umjetni list pretvara sunčevu svjetlost u gorivo

Američki su znanstvenici u četvrtak objavili da su proizveli umjetni list koji sunčevu svjetlost izravno pretvara u energiju koja se može pohraniti i poslije koristiti

Taj list - solarna ćelija izrađena od silicija, s različitim katalitičkim materijalima pričvršćenim s obje strane lista - ne treba nikakvo izvanjsko napajanje ni kontrolni strujni krug da bi funkcionirao.

Dovoljno je staviti list u spremnik s vodom i izložiti ga sunčevoj svjetlosti, tvrdi Daniel Nocera, profesor u Massachusetts Institute of Technology (MIT), glavni autor rada objavljenog u novom broju časopisa Science. List tada ubrzano počinje proizvoditi veliku količinu mjehurića - kisika na jednoj strani, a vodika na drugoj.

Kada se list stavi u posudu sa stjenkom koja razdvaja dvije površine lista, proizvedeni mjehurići se mogu skupiti, pohraniti i poslije koristiti za proizvodnju električne energije.

Ako se mjehurići kisika i vodika stave u gorivu ćeliju, ponovno će se spojiti i nastat će voda, a u procesu se stvara i električna energija, rekao je Nocera.

Ideja je tek u začetku, no ima golemi potencijal, dodaje znanstvenik, ističući da sustavu ne trebaju žice, lagan je, a osim uređaja za skupljanje i pohranjivanje kisika i vodika, ne zahtijeva ni puno dodatne opreme.

Novi sustav još nije spreman za komercijalnu proizvodnju, jer treba usavršiti proces skupljanja i pohranjivanja plinova, napominje profesor. No stvaranje umjetnog lista je korak koji 'ide u dobrom smjeru'.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još